Zpětný negativní efekt, aneb na každé prase se jednou voda uvaří

22. 01. 2011 13:09:25
Každý člověk se narodí s určitými vlastnostmi a předpoklady, které získává genetickou dědičností od svých rodičů, prarodičů a celé řady svých předků.

Tyto vlastnosti ovlivňují celý jeho život a určují jeho celoživotní dráhu. Každý člověk je jedinečným originálem a na celé zemi neexistují dva naprosto stejní jedinci. Každý svéprávný jedinec má před sebou životní cestu, kterou může svým jednáním ovlivňovat a vytvářet. Je jen na něm, zda bude své pozitivní zděděné vlastnosti rozvíjet a zdokonalovat, nebo je naopak bude degradovat a potlačovat.

Cest je několik

Pozitivní, negativní nebo něco mezi tím.Tou cestou, kterou se nakonec každý z nás vydá, může do určité míry ovlivnit vnější prostředí. V první řadě to jsou rodiče, prarodiče, sourozenci a celé rodinné zázemí, posléze to mohou být i partner a partnerka. Je dost pravděpodobné, že většina dětí si své rodiče vybírá jako své vzory. Dále to mohou být škola, kamarádi, pracovní kolektiv nebo sportovní kolektiv, zájmová, církevní a politická seskupení. V neposlední řadě to mohou být celebrity a osobnosti z celého zmíněného spektra, ale i média a v neposlední řadě i stát. Vše může formovat a ovlivňovat pozitivní nebo negativní cestu životem každého z nás. Naše osudy a životní dráha se podobá dlouhému čistému listu papíru, na který každý člověk od svého narození píše svůj životní příběh. A je jen na něm, co na něj napíše. Mohou to být krásné úhledné řádky smysluplného života napsané slušným pozitivně naladěným pracovitým člověkem, nebo také pokřivené řádky nevzhledného písma, které vypovídají o povaze, která kolem sebe rozlévá do všech stran negativní a zápornou energii. Ta lidem způsobuje jen a jen větší čí menší problémy a nesnáze. Každý člověk může ovlivňovat a směřovat svůj život správným nebo nesprávným směrem. Je to jen a jen na něm, zda během své životní cesty pochopí principy dobra a zla. Ten hlavní problém spočívá v tom, že člověk je tvor společenský a každý jeho čin působí na celé jeho okolí, ve kterém žije, a tím ho buď pozitivně, nebo negativně ovlivňuje.

Záleží na tom, čeho chceme dosáhnout

Lidé s pozitivními vlastnostmi dosahují ve své životní dráze také pozitivních výsledků. Naopak lidé s negativními vlastnostmi nedosáhnou většinou ničeho.

Každý lidský tvor má od přírody, nebo chcete- li od Boha, ve svém nitru nastavenu příčku hodnot, která určuje, co je správné a co ne. A záleží jen na něm, zda se jimi bude řídit nebo ne. Je mnoho podstatných věcí, které lidé s negativními vlastnostmi nechápou. Domnívají se, že když je nikdo nevidí nebo nechytí při páchání nepravostí, tak je vše v pořádku. Také neví, že když dosáhnou jakékoliv výhody na úkor druhých, pak získaný prospěch má jen krátkodobý efekt. Dlouhodobě je vždy vše dříve či později spravedlivě vyrovnáno do původní rovnováhy a to jakoukoli formou, která tvoří život kolem nás. Jak to funguje? Jeden životní příběh za všechny. Zloděj aut si z utržených peněz pořídí luxusní automobil. Vzápětí o něj přijde, neboť se ukáže, že je také kradené.


Zpětný negativní efekt

Nejlépe zná každý sám sebe a tak se také chová navenek. Přetvářka nepomáhá. Přeměna osobnosti člověka má neodvratný dopad na jeho psychiku, zdraví, jednání a také výraz obličeje. Psychika dále neodvratně ovlivňuje zdraví a tělesnou schránku každého jednotlivce a dříve či později se začnou u jedinců s negativním chováním a povahou projevovat důsledky tohoto jednání. Každá lidská nemoc může mít hluboké kořeny v psychice člověka, a pokud se k tomu přidá špatná životospráva, která je mimo jiné základem každého lidského zdraví, problémy se urychlují a prohlubují. Někdy se může navenek zdát, že darebákovi jeho lumpárny prochází, ale opak je pravdou. Zpětný negativní efekt se mnohdy projeví i se značným zpožděním a třeba i ve zcela jiné oblasti než byly nepravosti páchány. Říká se tomu lidově boží mlýny, nebo také na každé prase se jednou voda uvaří. Špatné svědomí je tím nejúčinnějším a nejspravedlivějším samosoudcem každého z nás a dříve či později každého jednotlivce, skupiny, ale i systémy, dožene. Člověk má dar řeči, bohužel ale tento dar často zneužívá k zastření a pokřivení pravdy. Skutečná hodnota člověka a jeho činů není v tom, co říká, ale v tom, co skutečně dělá.

V životě se může stát, že se člověk dopustí omylu, nebo že se nechá zmást nepravdivými informacemi nebo v návalu hněvu řekne něco, čehož posléze lituje. Každý člověk se může dopustit omylu, v tomto případě je třeba své chybné rozhodnutí a jednání posléze přehodnotit a napravit. Poté bude zase vše v pořádku. Nedostaví se tzv. zpětný negativní efekt, který je přirozenou lidskou reakcí na každý náš negativní čin.

Petr Havlíček zakladatel společnosti Pozitivní svět.

www.pozitivnisvet.cz

Autor: Petr Havlíček | sobota 22.1.2011 13:09 | karma článku: 9.83 | přečteno: 1338x

Další články blogera

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Pojďme si krok za krokem rozklíčovat tento podvodný korupční mechanizmus, který nás připravuje o náš majetek.

14.12.2022 v 11:30 | Karma článku: 31.69 | Přečteno: 1232 | Diskuse

Petr Havlíček

Stavidla pravdy se zavírají

Cenzura čehokoli je nástroj diktatury, která si usurpuje moc nad druhými. Je to znásilňování příjmu informací a názorů lidí s cílem omezit pravdu.

11.4.2022 v 9:00 | Karma článku: 26.77 | Přečteno: 893 | Diskuse

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Inflace nám leze do peněženek a politici, kteří ji způsobili, nám znovu tvrdí, že nás před ní budou zachraňovat. Je to nebetyčný bezohledný podvod.

24.2.2022 v 13:30 | Karma článku: 31.29 | Přečteno: 935 | Diskuse

Petr Havlíček

Předsedo Rakušane, hodili jste místní samosprávu přes palubu

Krucinál, proč si myslíte, že vás lidé volili? Starostové, to je značka záruky toho, že místní rozvoj bude v dobrých rukách a vy toto důležité ministerstvo dáte Bartošovi, který nikdy nebyl zastupitelem, natož starostou

5.1.2022 v 9:20 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1692 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.18 | Přečteno: 531 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 174 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4402

Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života


TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...