Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozitivní právní normy

 Pozitivní lidské vlastnosti pozdvižené na úroveň právní normy jsou cestou k pravdě a spravedlnosti.

Současná společnost se řídí zákony, které lidstvo mění a přizpůsobuje daným podmínkám a potřebám lidstva. Pokud se na současné zákony podíváme pohledem dnešního občana, zjistíme, že se jedná o neuvěřitelnou směsici dodatků, vyhlášek, nařízení a norem, ve kterých se mohou orientovat, a to s velkým úsilím, jen velmi dobří specializovaní právníci. Právo jako takové je zahaleno neprodyšným houštím dalších předpisů, které již neplní svoji prapůvodní ryzí podstatu, a to ochranu spravedlnosti. Současná podstata práva a hlavně jeho vymahatelnost je degradována a již dávno neslouží lidem tak, jak je stanoveno naší Ústavou a listinou práv a svobod. Podstata tvorby všech zákonů tkví v ochraně pravdy a spravedlnosti před lží a nespravedlností, neboli v obraně „dobra“ před „zlem“.  Takhle jednoduché to je.

Otázka zní, proč nejsou i zákony postaveny tak, aby zřetelně a jednoduše působily jako obrana proti nežádoucím negativním projevům. Podstatou veškerého jednání lidstva jsou povahové vlastnosti jednotlivce a jejich uplatnění v jeho životě. Ty jsou formovány ve značné míře výchovou a dobrým příkladem. V této oblasti by měl každý stát vynakládat dostatek prostředků na prevenci před represí, tedy trestem. Tuto prevenci je třeba soustředit na pojmenování negativních vlastností jednotlivce a kvalitním a srozumitelným výkladem předložit důkazy o dopadech a výsledcích negativního jednání.  Počátky prevence je třeba začít uplatňovat od útlého věku, v rodině, škole, zaměstnání a dále v průběhu celého lidského života. Lidstvo se může naučit všemu, co jen bude chtít. Je ale třeba k tomu vytvořit optimální přirozené podmínky. Stačí se řídit jednoduchým principem pěti N:

Nelhat
Nekrást
Nepodvádět
Neubližovat
Neškodit

Těchto pět prostých slov je schopno anulovat, zastavit a vyseparovat negativní jednání a jeho celospolečenské důsledky z lidského života.

Vše se dá shrnout do jedné základní definice.

„Nikdo nesmí být poškozen!“,
Je třeba začít u sebe.

 

Na celý problém negativních projevů současné společnosti je třeba pohlížet z hlediska lidských vlastností, které se dělí na pozitivní a negativní. Ty je třeba pojmenovat a podrobně vysvětlit, jaké důsledky plynou z negativního jednání a jaké z pozitivního.

Cesta k nápravě současných problémů společnosti vede přes pozdvižení lidských pozitivních vlastností na úroveň právní normy, která vytvoří prostor k nastolení pravdy a spravedlnosti.

V minulosti, ale i v současnosti, vedla a vedou všechna náboženství, která mají prapůvodní základ ve výchově morálních a spravedlivých hodnot, lidstvo k morálním hodnotám. Pro dnešního člověka obklopeného technikou, vědou, konzumní společností a nekonečným přívalem informací je ale tato oblast na hony vzdálená jeho představám a potřebám, které současný svět nabízí. Svět se překotně mění a lidé zapomínají na podstatu lidskosti a na základní pilíře pravdy a slušnosti a původní přirozenosti, ze kterých lidská společnost vzešla. To, čemu je dnešní svět vystaven, se dá nazvat postupnou ztrátou a úbytkem morálních pozitivních hodnot a vlastností, které jsou potlačeny těmi negativními.  Lidstvu se přestává dařit udržet základní principy rodiny a žít v manželském  páru a vychovávat společně děti. Rozvodovost se vyšplhala na neuvěřitelných 50%, kdy dominantním důvodem krachu manželství je nevěra a dále alkoholizmus. Rodina je základním článkem lidské společnosti a ztráta těchto lidských hodnot má a ještě bude mít nezvratný negativní dopad na vývoj dalšího pokolení.  Člověk se stává nezodpovědným a sobeckým jedincem schopným všeho. Kriminalita naplnila věznice k prasknutí a pravda a poctivost se moc nenosí a je přisuzována spíš dobrosrdečným hlupákům. Životní styl je na úrovni „urvi co se dá a žij naplno“. Alkoholizmus, drogy, zlodějna a podvody jsou na denním pořádku, politickou reprezentaci a policii nevyjímaje.  Spoléhat na spravedlivé rozhodnutí soudů se dnes prostě nedá, neboť korupce je i na této úrovni u některých jedinců zaběhnutým pravidlem a nedotknutelnost soudců této skutečností jen napomáhá.

Všechny výše vyjmenované problémy naší současné společnosti postupně degradují pozitivní vlastnosti lidstva a zapříčiňují plíživou ztrátu občanských práv a svobod.

 

No dobrá, ale co s tím?  Je třeba prostřednictvím občanských aktivit vytvořit prostředí a prostor pro novou společenskou objednávku, která dosáhne reformy společnosti v oblasti jednoduchých zákonných norem, které se opřou o pozitivní vlastnosti lidí s vysokou morální odpovědností, jež svým obsahem budou naplňovat a chránit základní potřeby lidstva. V naší zemi máme již 21 let demokracii, která ale není schopna zabránit nežádoucím projevům, jimž současná společnost čelí a eliminovat je. Je třeba spojit sily k prosazení moudrosti a spravedlnosti.  Lhostejnost a tolerance k projevům negativních lidských vlastností se v budoucnu může lidstvu vymstít. V historii lidstva se to již několikrát stalo a pokud lidé nebudou schopni pochopit, co je toho příčinou, stane se to znovu.

 

 

Zákonná norma – Pravda

 

Pravda či pravdivost je shoda tvrzení se skutečností. Tento pojem hraje primární úlohu ve filosofii, vědě, právu, náboženství, ale hlavně se podílí na kultuře a projevech života lidské společnosti.

Příklad současného pojetí a uplatňování pravdy:   U soudního jednání musí svědek přísahat, že bude mluvit pravdu a nic jiného než pravdu. Pokud pravdu nemluví, většinou se mu „houby“ stane. Obžalovaný a žalobce již přísahat nemusí. A co právní zástupci? U nich se dokonce očekává, že budou prostřednictvím šikovných lží a kliček hájit své klienty. Zcela se toleruje vyvracení a pošlapávání pravdy toho druhého. Za jakoukoli lež, která slouží obhajobě, nemohou být právní zástupci potrestáni. A takto, vážení, funguje náš právní řád. Na zmíněných pravidlech je postaveno právo.

Pokud bude pravda zákonnou normou a dostane se do učebnic jako neodmyslitelná součást přirozeného lidského života a při výchově dalších pokolení bude tato norma přijata a stane se součástí kultury žití, lidstvo se v budoucnu stane, ať dříve či později, rezistentním vůči lži, kterou je naopak třeba se všemi negativními vlastnostmi postavit mimo zákon. Nemůžeme očekávat, že  to nastane hned, neboť lumpa člověk jen tak nepředělá, ale nastolená pravidla a cílevědomá práce v oblasti prevence musí přinést své ovoce. Další generace mohou tuto oblast s pomocí pozitivní reformy společnosti a nových technologií, které jsou již za dveřmi, převzít, zdokonalovat a rozvíjet.

Represe a prevence při porušení základní lidské slušnosti:

Pokud se někdo přestane řídit slušností a nechá volný průběh svým negativním vlastnostem a poruší právní normy, nechť postupně ztratí svá občanská práva.  Každá negativní vlastnost bude mít svoji určenou bodovou hodnotu podle závažnosti její podstaty a škodlivosti. Tu samou hodnotu budou mít i práva a materiální statky, které stát svým občanům poskytuje. Při porušování právních norem by se tomuto člověku postupně odnímala jeho práva. V reálu by to mohlo vypadat například takto: Občan, který právo porušil, ztratí právo volit, dále ztratí právo na poskytování podpory v nezaměstnanosti, bezplatné zdravotní péče, sociální a zdravotní podpory, ztratil by i jakoukoli státní podporu v oblasti bydlení, vzdělávání, a také ochrany svých práv. Rovněž by nesměl podnikat, vykonávat veřejné funkce, zjednodušeně řečeno by se postihy dotkly všech oblastí vztahu mezi státem a občanem. 

Je třeba také vědět, že podle současného práva občan nemusí vypovídat, pokud by způsobil újmu sobě nebo osobě jemu blízké. To je to, co degraduje pravdu, která je ve své podobě jedinou lidskou normou čestnosti a slušnosti.

Pokud v tuto chvíli začínáte kroutit hlavou, že je to nemožné a že je to utopistická hloupost, je třeba vědět, že věda v této oblasti kráčí mílovými kroky. Již jsou vyvinuty první prototypy přístrojů na bázi snímání mozkové činnosti, které dokáží lež a pravdu rozpoznat s 95% úspěšností. Co myslíte, za kolik let bude tato technologie přirozenou součástí policejních výslechů nebo soudních procesů? Další cesta, kterou lidstvo chvátá mílovými kroky, je genetické inženýrství, které, ať s tím souhlasíme či nikoli, bude v blízké budoucnosti schopno naprogramovat dítěti jeho fyzické proporce, odolnost proti nemocem nebo výši inteligence.  Je jen otázkou času, kdy se tato oblast rozšíří i na povahové vlastnosti.

Náš současný právní systém ukládá orgánům v trestním řízení a justici lež prokázat, což je vlastně bez fyzických důkazů nemožné, a to i přesto, že je mnohdy nadmíru jasné, že dotyčný lže. Tady lze hovořit o základním nedostatku, který musí lidstvo překonat. Jednodušší a lepší zákonné normy, preventivní výchova a vytvoření nové mravní kultury, v budoucnu možná i za pomocí nových technologií, otevře cestu k mírumilovné, čestné a spravedlivé společnosti.

Zákonnou normou by se měly stát všechny pozitivní vlastnosti lidí a všechny záporné postaveny mimo zákon, viz - Lidské vlastnosti

Co se vlastně stane?

Jaký bude svět?

Budeme potřebovat pravici a levici?

Policii, soudy, justici, vojsko?

Budeme potřebovat zabezpečení svého majetku?

Budeme se muset ještě něčeho bát?

 

Úvahy o podobě světa bez lží a potlačených negativních vlastností lidí nechám na každém z vás. Pokud budete o těchto, zatím pouze filozofických, úvahách přemýšlet, bude se jednat o první malý krůček k  dalšímu odvážnějšímu kroku, jímž je podpora této myšlenky svým hlasem na Pozitivním světě.   Čím více občanů se k této myšlence přikloní, tím dříve bude tato společnost moci začít usilovat o prosazení celkové reformy společnosti, opřené o pravdu, slušnost a spravedlnost. Je jen na nás, co s tím uděláme.

Tento dokument byl vypracován na základě spolupráce řady zkušených odborníků disponujících zdravým rozumem, dále zkušených lidí; z právní a sociální sféry, z oblasti filozofie a dalších  autorit v oblasti humanizmu a sociálních věd.

Petr Havlíček

www.pozitivnisvet.cz

 

Autor: Petr Havlíček | úterý 1.2.2011 10:00 | karma článku: 9,84 | přečteno: 1386x
  • Další články autora

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Pojďme si krok za krokem rozklíčovat tento podvodný korupční mechanizmus, který nás připravuje o náš majetek.

14.12.2022 v 11:30 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Stavidla pravdy se zavírají

Cenzura čehokoli je nástroj diktatury, která si usurpuje moc nad druhými. Je to znásilňování příjmu informací a názorů lidí s cílem omezit pravdu.

11.4.2022 v 9:00 | Karma: 26,77 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Inflace nám leze do peněženek a politici, kteří ji způsobili, nám znovu tvrdí, že nás před ní budou zachraňovat. Je to nebetyčný bezohledný podvod.

24.2.2022 v 13:30 | Karma: 31,38 | Přečteno: 963x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Předsedo Rakušane, hodili jste místní samosprávu přes palubu

Krucinál, proč si myslíte, že vás lidé volili? Starostové, to je značka záruky toho, že místní rozvoj bude v dobrých rukách a vy toto důležité ministerstvo dáte Bartošovi, který nikdy nebyl zastupitelem, natož starostou

5.1.2022 v 9:20 | Karma: 38,64 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Havlíček

Svatá vakcinace nefunguje

Můžete si v médiích vychvalovat vakcinaci až do nebe, nahánět lidem hrůzu, strach a vyhrožovat jim postihy. Realita, kterou vidím dnes a denně kolem sebe je poněkud jiná.

2.12.2021 v 12:30 | Karma: 21,65 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Děláte ze zdravých lidí vyvrhele

Nařídili jste nosit roušky, pak respirátory, a to i přes to, že tato ochrana zastavit virus z principu jeho velikosti nedokáže. Slibovali jste 80-90% vakcinační účinnost. Dnes vidíme, že to nebyla pravda.

15.11.2021 v 15:30 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1762x | Diskuse| Politika

Petr Havlíček

Obchodníci se strachem

Tento článek nemá za cíl zlehčovat nákazu chřipkou, ale hledá odpovědi na to, kde se společnost odpovědí od politiků doposud nedočkala. Naopak se setkává se zastrašováním a manipulací s veřejným míněním a chaosem.

5.2.2021 v 10:00 | Karma: 28,43 | Přečteno: 682x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Havlíček

Rozpad systému ekonomických a mravních hodnot

Každá demokracie za pomoci kypící byrokracie dříve či později zdegeneruje na oligarchii, provázenou rozbujelou korupcí, klientelizmem, narůstající centralizací a regulací nejlépe všeho.

4.2.2021 v 11:00 | Karma: 26,43 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Havlíček

Vykoštění socani i komunisti

Oni to snad nikdy nepochopí, že jim Babiš krade voliče. Kde jinde by těch 30% ANO asi nahrabalo? Na pravici sotva.

17.10.2020 v 10:30 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Člověk člověku vlkem

Stále bobtnající státní aparát, který by měl sloužit výhradně pro efektivní podporu prosperity společnosti, se stává parazitující ropuchou na státním prameni.

21.1.2020 v 11:00 | Karma: 22,61 | Přečteno: 766x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Ať vzkvétá naše zemička

Veřejný dluh ČR ve výši 1 751 871 863 000,- Kč přesahuje celkový roční výkon České republiky. Jedná se o politickou destrukci vytvořeného kapitálu při uplatnění socializace ekonomiky, která ničí vyvážený ekonomický řád.

5.11.2019 v 12:35 | Karma: 36,98 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Ať žije EU, ale za své

Za pomoci byrokratů EU, ovládaných globalistickou elitou, hodlají tyto skupiny zničit nezávislost národních ekonomik a vytvořit obludu, nad kterou již nemá národ, žádnou ekonomickou, politickou a už vůbec ne demokratickou moc.

14.5.2019 v 9:00 | Karma: 38,03 | Přečteno: 1902x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Chtějí vládnout, ale nenést odpovědnost.

Mám takový pocit, že když se občan se stranickou legitimací v kapse stane jedním ze zákonodárců, nějak automaticky sám sebe povýší do role nadčlověka, který, jak se zdá, má automaticky patent na rozum a nějak zapomene důvod toho,

8.1.2019 v 10:50 | Karma: 35,67 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Alláhovo kukaččí vejce

Německo dobrovolně přistoupilo k demografické sebevraždě svého vlastního národa, když do své země přizvalo islám, který v překladu z arabštiny znamená „podrobení“. Ti, kdo skutečně chápou podstatu islámu, se oprávněně ptají: Proč?

3.4.2018 v 10:00 | Karma: 42,07 | Přečteno: 2561x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Havlíček

Eurošmejdi mají vítr z referenda

Političtí byrokrati balí pravdu do slupek lží tak dokonale, že se z nich pravda k lidem nedostane...

26.2.2018 v 11:00 | Karma: 43,36 | Přečteno: 3281x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Svatý Andrej

„Starosto!“ volá na mě Tonda a kývá, abych si v útulné hospůdce k němu přisedl. Jakmile dosednu, hned spustí: „Mám podezření, že třicet procent voličů je uhranutých predátorem Babišem.“

7.1.2018 v 18:50 | Karma: 43,55 | Přečteno: 5180x | Diskuse| Politika

Petr Havlíček

Diktatura eurošmejdů

Za novou evropskou směrnicí GDPR, která údajně přináší občanovi novou, silnější ochranu osobních údajů, se skrývá nehorázný a nic neřešící byrokratický „eurovopruz“, s hrozbou sankční pokuty až ve výši 20 000 000,- Eur.

19.12.2017 v 21:50 | Karma: 40,55 | Přečteno: 2520x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Havlíček

Víte, proč vám zdražili máslo?

Nevšiml jsem si, že by máslo v obchodech chybělo. Ani na něj nikdo nestojí fronty, přesto nám kdosi tvrdí, že ho je nedostatek, a proto se musí zdražit. Přitom výkupní ceny mléka jsou stále žalostné.

12.10.2017 v 7:10 | Karma: 21,87 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Oznámení oligarchy Bureše

Po dlouhém přemlouvání (na mě závislých), mých věrných aňáků -agroťáků, oznamuji lidu českému a moravskému, že ač nerad, vzdávám se všech politických i nepolitických funkcí a to na dobu pěti let,

29.8.2017 v 12:30 | Karma: 32,75 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havlíček

Univerzální superpolitik

Pokud připustíme, že všechny kauzy, které se na politické špičky trvale valí, jsou založené na reálných základech, musíme s hrůzou konstatovat, že nám vládnou potencionální budoucí kriminálníci.

17.5.2017 v 6:59 | Karma: 24,90 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života