Mocní a bezmocní

14. 08. 2013 10:52:00
Již celá léta se za pomoci přebujelé a zcela nekompetentní legislativy naši politici snaží udělat z neprosperujících prosperující a ty, co prosperují, odstavují zvrácenou legislativou od jejich poctivě nabytých příjmů.

Příkladů je celá řada. Než se ale pustím do popisu patologického procesu, který zcela degraduje lidskou snahu o vlastní prosperitu, je třeba zdůraznit základní ekonomický fakt: to, co obdrží jednotlivec, aniž by vynaložil sebemenší pracovní aktivitu vedoucí k dosažení odměny, musí jiný člověk za něho odpracovat, a to bez nároků na svoji odměnu. Tento demotivační proces vlád vůči pracovité části společnosti, která je motorem hospodářského rozvoje, je hlavní příčinou a brzdou značné části celospolečenské prosperity, neboť vláda nemůže dát nikomu nic, aniž by si to předtím nevzala od někoho jiného.

Pokud se někdo mylně domnívá, že lze bohatství rozmnožit tím, že se bez zásluhy na tvorbě materiálních hodnot tyto nesmyslně přerozdělí (čehož jsme v současnosti svědky), tedy že 20% národa musí živit 80%, národa, dostává se společnost do vážných ekonomických a následně i sociálních a morálních potíží. V podstatě bylo značné části národa umožněno zjistit, že není nutné smysluplně pracovat, neboť se o ně pracovitá část občanů postará. Když však i tito lidé zjistí, že není dobré se dřít, protože někdo jiný bezpracně dostane to, co oni pracně vytvořili, je to začátek konce prosperity každého národa.

Státy, ve kterých jsou nastavena takováto nesmyslná pravidla, dříve či později zákonitě začnou vykazovat značný ekonomický deficit ve státním rozpočtu, který neschopné vlády jednoduše řeší dluhem a skrytou inflací. Tuto inflaci je třeba pravdivě definovat jako negativní snížení kupní síly peněz, která vzniká nadměrným růstem peněžních zásob, tedy tím, že objem nově vydaného oběživa roste rychleji, než vlastní celková materiální produkce. Řečeno srozumitelnou řečí, stát z moci úřední skrytě okrádá vlastníka státu, tedy občana. Tohle mozek nebere.

Dluh: Aby neschopný a zároveň všehoschopný politik skryl před národem ekonomický neúspěch svého vládnutí, musí zákonitě vytvořený deficit zalepit dluhem, ten ale nevýkonná ekonomika pokřivená přebujelou legislativou není schopna unést a patologický proces ekonomického úpadku země jen prohloubí.

Úrok: V našich poměrech se jedná o nehoráznou lichvu, kteráefektem koncentrace bohatství nepřetržitě přesouvá bohatství od většiny k menšině. (70% zisků odchází do zahraničí). Nejbohatší lidé, organizace a hlavně globální investiční bankovní skupiny vlastní drtivou většinu celosvětových aktiv, které poskytují prostřednictvím úroků široké veřejnosti a firmám. Tím si zajišťují nepřetržitou rentu od všech, kteří si potřebují půjčit, aby obdrželi potřebný směnný prostředek. Banka tedy v podstatě provozuje jen spekulace a obchod s penězi, což ale lidské společnosti nepřináší žádné materiální, sociální a morální hodnoty. Tyto toxické peníze, vytvořené úrokem, neslouží k podpoře materiální produkce, která jediná přináší tvorbu lidské práce, tedy společenský prospěch, ale slouží jen ke spekulacím a upevňování moci bank (v lidské historii nebývalé), která je zneužita proti bezmocným.

Úvěr: Hlavním cílem bankovních zloduchů jsou prostí občané, netušící, jaká falešná hra se s nimi hraje. Spotřebitelské úvěry jsou směřovány na podporu prodeje spotřebního zboží, které je k nám z velké části importováno ze zahraničí. Tedy nejenže vás zahraniční banka obere lichvou o nehorázný úrok, ale ve své podstatě spotřebitelským úvěrem podporuje prodej zahraničních obchodních řetězců, v nichž se s drtivou převahou prodává zahraniční produkce.

A tak si závěrem můžeme položit otázku, pro koho naše dosavadní vlády a parlamenty pracovaly? Pro nás, občany českého státu nebo vědomě zahraničnímu kapitálu umožnily nás ekonomicky zotročit?

Petr Havlíček

Zakladatel společnosti Pozitivní svět, starosta a podnikatel.

Předseda krajské organizace politického hnutí ANO pro Pardubický kraj

Autor: Petr Havlíček | středa 14.8.2013 10:52 | karma článku: 25.49 | přečteno: 1502x

Další články blogera

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Pojďme si krok za krokem rozklíčovat tento podvodný korupční mechanizmus, který nás připravuje o náš majetek.

14.12.2022 v 11:30 | Karma článku: 31.69 | Přečteno: 1232 | Diskuse

Petr Havlíček

Stavidla pravdy se zavírají

Cenzura čehokoli je nástroj diktatury, která si usurpuje moc nad druhými. Je to znásilňování příjmu informací a názorů lidí s cílem omezit pravdu.

11.4.2022 v 9:00 | Karma článku: 26.77 | Přečteno: 893 | Diskuse

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Inflace nám leze do peněženek a politici, kteří ji způsobili, nám znovu tvrdí, že nás před ní budou zachraňovat. Je to nebetyčný bezohledný podvod.

24.2.2022 v 13:30 | Karma článku: 31.29 | Přečteno: 935 | Diskuse

Petr Havlíček

Předsedo Rakušane, hodili jste místní samosprávu přes palubu

Krucinál, proč si myslíte, že vás lidé volili? Starostové, to je značka záruky toho, že místní rozvoj bude v dobrých rukách a vy toto důležité ministerstvo dáte Bartošovi, který nikdy nebyl zastupitelem, natož starostou

5.1.2022 v 9:20 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1692 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 588 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.65 | Přečteno: 894 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1531 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 174 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4402

Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života


TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...