Revoluční daňová „ojebávka“

13. 03. 2017 10:00:00
Sobotka Babišovi vyčítá, že na daních „ojebal“ stát. Teď se ale on sám chystá nás všechny také „ojebat“.

ČSSD tomu říká revoluce v daních z příjmu lidí i firem. Hovoří o solidaritě bohatých s chudými. Hovoří o spravedlnosti, když jednu skupinu Čechů zatíží daněmi více a druhou méně. V podstatě navrhují komunistický systém, který bohatým bral a chudým dával. Jak to dopadlo, to z historie všichni dobře víme.

Pojďme si tedy říct, co tak revolučního ti spravedliví sociální demokraté, komunisté a odboráři národu slibují.

V první řadě je třeba z jejich slibů o výhodách zvyšování daní odfiltrovat pozitivní blábol o solidaritě a spravedlnosti, neboť se zvedáním jakýchkoli daní tyto pozitivní definice dobra nemají nic společného. Aby se dalo hovořit v pozitivních intencích, muselo by se jednat o snižování daní, nikoli zvyšování. Daň samotná se vyznačuje nedobrovolností, neúčelovostí a neekvivalentností, tzn. ukládá se jako jednostranná nedobrovolná povinnost bez nároku plátce na plnění ze strany vyhlašující autority.

Ve své podstatě chce levice trestat jednu skupinu obyvatelstva za to, že ve svém životě vlastním přičiněním (vzděláním, nadáním, pracovitostí) dosáhla vyššího životního standardu a ekonomického úspěchu.

Je to bezesporu Sobotkova radikálně demotivační revoluce, která v celé nahotě ukazuje jeho zoufalý pokus o záchranu klesajících stranických preferencí.

Aby důvěřivý obelhaný občan nepoznal pravou podstatu, na kterou zvyšování daní cílí, tedy zoufalou snahu udržet se u koryta, volí ČSSD taktiku mlžení a neuvěřitelných lží.

Kdo to kdy viděl, že by v době ekonomického růstu, který vzniká převážně rostoucí průmyslovou produkcí, byla tato oblast establishmentem potrestána progresivním zdaněním?! Toto opravdu může vymyslet jedině populistický levicový osel, který už neví, kudy kam.

Pro ty, kteří skočili Sobotkovi na špek a hodlají mu ve volbách zatleskat, musím připomenout základy ekonomických procesů. Ty znějí takto: daňový odvod, ať je jakýkoli, je pro každého z nás nákladem, který je, chtěj nechtěj, při tvorbě produktů i služeb vždy zakalkulován do nákladů. Takže myslet si, že nová daň postihne například podnikatele (zaměstnavatele), je kolosální nesmysl. Jakékoli zvýšení daně znamená zdražení všech oblastí, na které byla daň uvalena. Sobotka tak při svém lákání voličů těm samým lidem, tím samým voňavým špekem, současně mydlí i schody, neboť daňové znevýhodnění bohatých nakonec zaplatí všichni.

Jak to funguje:

  • Majiteli pekárny se zvýší daně, tím se mu sníží zisky, zvednou náklady, které se okamžitě odrazí v jeho ekonomické prosperitě, růstu a dále v ceně produktů. Zákazník to následně odnese automatickým zdražením pečiva.
  • Zvedneme daně bance a ona tento náklad zahrne do svých služeb a vy jej zaplatíte formou vyšších poplatků a úroků. V horším případě zahraniční matky bankám v Česku vysají zisky zvýšením jejich mezikorporátních služeb, čímž si vykompenzují vzniklé ztráty zvýšeného zdanění. Místo toho, aby Sobotka navrhl zřízení státní banky se statutem neziskovky, která by byla skutečnou protiváhou vydřidušským bankám, chce je zatížit vyššími daněmi.
  • Doktoři, o kterých vláda říká, že jim je třeba přidat, aby houfně neodcházeli do zahraničí za výrazně lepší mzdou, přijdou Sobotkovou progresivní daní cca o 4 tisíce měsíčně. Kde jsou poté řeči o nutnosti výrazného zvýšení platů doktorů, pane premiére? Progresivním zdaněním jejich platů je už teď silně motivujete k hromadnému odchodu. Asi netušíte, že už teď u nás pracuje cca 5% doktorů ze zahraničí a pořád jich stovky, ne-li tisíce, chybí.

Zvýšení daní je vždy velkou brzdou ekonomiky, neboť se jedná o přesun financí z oblasti produkce do oblasti neefektivní spotřeby. Velké firmy tuto záležitost vyřeší tak, že svoji daňovou povinnost převedou do zemí s nízkými daněmi, kde nemají hloupé politiky tipu Sobotka, a bude vymalováno.

Daňové poradenství si už teď mne ruce, jak budou radit s optimalizací daňově uznatelných nákladů, aby se zisky nedostaly do nevýhodného pásma. Daňový systém, už tak dost složitý a nepřehledný, se tak stane ještě více komplikovaným a případy, kdy občan platí dan z daně, se stanou pravidlem.

Výsledkem těchto populistických lží bude nula. Občan na líbivých slibech nevydělá nic. Jenom se nechá současným premiérem „ojebat“ o svoji důvěru a hlas.

Ekonomická prosperita země dostane další ránu ve formě politických parazitů, kteří se zuby nehty drží svých politických a úřednických koryt.

To, o co by měli politici usilovat, je snižování byrokratické zátěže a ne ji vytvářet a nafukovat novým kontrolním hlášením, EET a Ministerstvem pravdy.

Před cca osmdesáti léty připadalo na jednoho úředníka 143 obyvatel. Dnes to jsou pouze 4. Podívejte se kolem sebe a zjistíte, že každý pátý občan je státním zaměstnancem.

Tato byrokratická množírna je hlavní příčinou špatného hospodaření našeho státu a ani současná vláda s tímto nejzávažnějším problémem neudělala nic.

Petr Havlíček

Pozitivní svět

Článek lze libovolně šířit po internetu

Autor: Petr Havlíček | pondělí 13.3.2017 10:00 | karma článku: 21.61 | přečteno: 719x

Další články blogera

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Pojďme si krok za krokem rozklíčovat tento podvodný korupční mechanizmus, který nás připravuje o náš majetek.

14.12.2022 v 11:30 | Karma článku: 31.69 | Přečteno: 1232 | Diskuse

Petr Havlíček

Stavidla pravdy se zavírají

Cenzura čehokoli je nástroj diktatury, která si usurpuje moc nad druhými. Je to znásilňování příjmu informací a názorů lidí s cílem omezit pravdu.

11.4.2022 v 9:00 | Karma článku: 26.77 | Přečteno: 893 | Diskuse

Petr Havlíček

Podvod zvaný inflace

Inflace nám leze do peněženek a politici, kteří ji způsobili, nám znovu tvrdí, že nás před ní budou zachraňovat. Je to nebetyčný bezohledný podvod.

24.2.2022 v 13:30 | Karma článku: 31.29 | Přečteno: 935 | Diskuse

Petr Havlíček

Předsedo Rakušane, hodili jste místní samosprávu přes palubu

Krucinál, proč si myslíte, že vás lidé volili? Starostové, to je značka záruky toho, že místní rozvoj bude v dobrých rukách a vy toto důležité ministerstvo dáte Bartošovi, který nikdy nebyl zastupitelem, natož starostou

5.1.2022 v 9:20 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1692 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 898 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1538 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 174 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4402

Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života


TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...