Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

meda_beda

14. 2. 2011 11:47
tvorba peněz funguje pokud vím ještě maličko jinak

Myslím že jste v článku zapoměl na to kdo hlavně vyrábí peníze a to jsou soukromé banky. Ano ČNB vytvoří peníze a půjčí je soukromým bankám. Možná si řeknete. Centrální banka nechala vytisknout 1 000 000 korun, peněžní zásoba proto vzrostla o 1 000 000 korun. Tak tomu ale není. Probíhá zde totiž proces multiplikační tvorby vkladů. Ten zde existuje díky možnosti komerčních bank nedržet bankovní rezervy na 100 procentech. Ve zkratce soukromé banky mohou vytvořit pomocí půjček při výši bankovních rezerv na úrovni 10% v ekonomice dalších 10 000 000 korun. (bankovní rezervy jsou dnes na 2% takže si to spočítejte). Centrální banka nikdy přesně neví, jak dlouho bude multiplikační proces tvorby vkladů probíhat, ani to, na jakou částku se nakonec její jeden milion rozmnoží.  

Jak probíhá tvorba peněz zde (spodní pasáž tvorba peněz):

http://www.euroekonom.cz/ekonomie-clanky.php?type=lekce14

0 0
možnosti
MP

Martin V2

12. 2. 2011 8:46
Kde je Jirousek?

Tohle je další nesmysl, kde je několik věcí zatajeno, několik rozmlženo a jsou z toho vyvozovány chybné závěry.

Třeba bych chtěl vidět tu stařenku, které důchod místo 300Kč dělá deset tisíc a ona si myslí, že ušetřených 100tis je hodně peněz.

A jestli si někdo myslí, že když se platilo zlatem a stříbrem nebyla inflace, tak je silně naivní - stačí, když si představí krásnou modelovou situaci, kdy uzavřený trh vytěží dvojnásobné množství zlata než loni a ostatních výrobků zůstane vyrobeno stejně. Budou všichni bohatí při zdvojnásobení jejich úspor ve zlatě nebo ne?

0 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

12. 2. 2011 9:30
Re: Kde je Jirousek?

Peníze vznikly spotánně v procesu směny jako prostředek směny,  zúčtovací jednotka a dočasný uchovatel hodnoty. Peníze byly penězi proto, že byly komoditou (neplést si peníze s bankovakymi či čísly na účtech v počítačích). Vzhledem k tomu, že dnes již peníze nejsou komoditou, nelze hovořit o penězích, jako takových,  protože již neplní svou roli v žádné z uvedených oblastí, lépe řečeno, totálně v nich selhávají. Protože peníze prostě neexistují. Banovky a čísla na účtech jsou pouze vyjádřením výše dluhu, který někdo vytvořil a jsou jakoby "kryty" pouze důvěrou, že onen dluh bude splacen. Tento proces zničení peněz není problémem ekonomickým ale problémem filosofickým, tudíž problémem etickým a morálním. Umožňuje někomu půjčovat To, co nemá, tomu, kdo To splatí svojí vlastní prací, tedy vytvářením reálných hodnot. Ten co si půjčuje věří, že ten co půjčuje To vlastní a má tedy etické a morální právo dostat to zpět i s úroky. Tak tomu ale není. Ten, co půjčuje je jen obyčejný zloděj.

0 0
možnosti
K

kaktusak

11. 2. 2011 17:57
Není to bublina

Inflace může postupovat donekonečna.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

12. 2. 2011 14:06
Re: Není to bublina

Jenom do okamžiku kdy se někdo svobodně rozhodne že za ty peníze vám nic nedá a rohlíky začne prodávat za 10 mililitrů benzínu.

Pak nastane skutečná inflace. Naprosté znehodnocení peněz kdy nebudou mít cenu vůbec žádnou.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 2. 2011 16:50
Nesmysl

Inflace byla i v dobách, kdy se platilo zlatem (stříbrem).

0 0
možnosti
O

okmnbhuij

11. 2. 2011 17:12
Re: Nesmysl

ano vždy následovaná deflací

http://www.wealthvest.com/blog/wp-content/uploads/2010/09/Inflation-History-since-16701.png

do doby než se založil fed a opustil zlatý standard...

0 0
možnosti
M

mak24

11. 2. 2011 14:32
inflace

Odbory si prosadí 10% zvýšení mezd. Na to aby mohl podnik zvýšit mzdy buď musí lépe hospodařit nebo jednoduše o 10% zdražit. Pokud tato očekávání dělají všichni. Tak mají lidé o 10% více peněz, ale vše je o 10% dražší, takže si koupím stejné množství jako loni a tudíž neprotestuji - mám stejně. No a inflace je 10% bez přispění vlády či bank. ZJEDNODUŠENĚ

0 0
možnosti
O

okmnbhuij

11. 2. 2011 14:57
Re: inflace

to jste na omylu, zboží by nemohlo zdražit o 10%, když by si ho pak nikdo nekoupil. Stejně jako by se nemohly zvýšit mzdy o 10%, když by jednoduše v daný okamžik nebylo v ekonomice tolik peněz...

0 0
možnosti
TK

dineder

11. 2. 2011 14:03
Pane Havlíčku,

V článku o úrocích jsem s Vámi nesouhlasil vůbec, ale dnes musím svůj negativní názor na Vás poupravit. Opravdu jste mě překvapil, se článkem se dá ČÁSTEČNĚ souhlasit. Jen bych doplnil, že inflace není způsobena jen tisknutím nekrytých peněz, ona skutečně má dominantní tržní složku. To je dobře vidět na Vámi uváděných růstech potravin a energie od revoluce. Složka inflace způsobená tzv. "kvantitativním uvolňováním" se začíná projevovat hlavně v posledním roce. Dále bych Vám doporučil, abyste si hlouběji nastudoval funkci centrálních bank a jejich vztah ke státu, to skutečně není tak, že by dominantní politická strana dala pokyn k natisknutí peněz, aby bylo na atomovou elektrárnu. Je tam mnohem víc faktorů a úrovní, hlavně bych jmenoval státní rozpočet a dluhopisy.

Každopádně z tohoto článku to začíná vypadat, že se konečně dostáváte na správnou cestu. Teď už jen víc studovat, víc sledovat, víc se učit. Stojí to za to.

0 0
možnosti
O

okmnbhuij

11. 2. 2011 13:44
možné řešení

Nedá mi to a vkládám jeden odkaz:

.

http://services.parliament.uk/bills/2010-11/financialservicesregulationofdepositsandlending.html

.

Zdá se, že v GB se našel ROZUMNÝ 8-o poslanec. Nezbývá, než držet palce a doufat v další takové...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS