Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

annahana

11. 7. 2011 16:04
Proč nemáme přímou demokracii?

Švýcarsko a některé státy USA, kde jsou občanské iniciativy dostatečně časté,ačkoliv oba příklady mají do úplné přímé demokracie daleko.

Voliči v obou zemích se domnívají, že referenda ve skutečnosti propůjčují důležitým rozhodnutím legitimitu. Pravděpodobnost, že by Švýcaři rozhodli o důležité celonárodní otázce bez referenda, je velmi malá. Švýcarští voliči v referendech zamítli jak členství v OSN, tak i vztahy s EU, ačkoliv jim jejich političtí vůdci radili jinak. Americké průzkumy ukazují, že velká většina podporuje referenda a věří, že je mnohem větší šance, že z referenda vzejde politické rozhodnutí, které chce většina lidí. Průzkumy rovněž ukázaly podporu zavedení referend na celonárodní úrovni.

The Economist, 17

http://www.lipa.cz/case_lipa_IX_economist.doc

0 0
možnosti

annahana

11. 7. 2011 16:04
Proč nemáme přímou demokracii?

Čtu příspěvky na diskuzi na téma " Proč nemáme přímou demokracii? "

Nevím a nechápu proč se lidé bojí "REFERENDA".

Je to jediná možnost jak vyjádřit svůj souhlas nebo nesouhlas k přijímanému zákonu vládou.

Jinak oni jednají již více jak 20 let " O nás bez nás ". Tady nejde jen o volby jednou za 4-5 let.Tady jde především o občany této země,kterých se nikdo neptá !!! ... Proto je potřeba Referendum!

Slovinsko nejmladší republika! Proč to jde u nich jde?

0 0
možnosti

Rodnok

22. 6. 2011 10:05
protože by to byl děs

kdyby rozhodovali blbci z lidu a internetových diskusí, tak nebude ani z čeho krást.

1 0
možnosti

Já, Claudius

21. 6. 2011 7:52
Proč nemáme přímou demokracii?

Protože nemáme žádnou demokracii.

0 0
možnosti

markyz.Gero

21. 6. 2011 7:56
Re: Proč nemáme přímou demokracii?

ale máme, co by ty miliardy lidí co se po této planetě pohybovali dali za takové státní zřízení, není dokonalé ale zatím nejlepší co jsme vymysleli

0 0
možnosti

markyz.Gero

21. 6. 2011 7:39
velmi pěkné představy

ovšem naprosto utopistické, to co navrhujete by otevřelo Pandořinu skříňku osobní nenávisti škodolibosti a zmatek ve státní správě by byl dokonalý, zvláště se mi líbi ten návrh o osobní zodpovědnosti vlastním majetkem, takovou ptákovinu bych zvláště od starosty nečekal ;-D

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

21. 6. 2011 7:47
Re: velmi pěkné představy

Zodpovědnost vlastním majetkem je ptákovina a s přímou demokracií nesouvisí.

-

Ono by opravdu stačilo, kdyby politici věděli, že kterékoli jejich rozhodnutí je může připravit o moc, stejně snadno jako je dnes připraví o podporu veřejnosti. Nepochybně by se začali chovat jinak.

1 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

21. 6. 2011 7:31
Lepší demokracie je potřeba

a volání po ní sílí. Přímá demokracie, Skutečná demokracie, Internetová demokracie, Elektronická demokracie - je jedno, jak tomu budeme říkat, důležité je jak to udělat. Jsem také zastáncem demokratizace, současné předstírání demokracie je jen zneužíváním tohoto slova k předávání moci mezi lidmi, o něž většina voličů vůbec nestojí.

-

Je jasné, že kvalita demokracie roste s počtem příležitostí pro občana vyjádřit své rozhodnutí a s počtem rozhodnutí, na která má občan vliv. Zároveň udržitelnost systému klesá s rostoucím počtem situací, kdy se občan musí aktivně někde vyjádřit, aby byl jeho názor brán v potaz. To vede opravdu k systému odvolatelného hlasu. Pokud zastupitelé budou hlasovat přesným počtem svěřených hlasů a o každý hlas mohou kdykoli přijít, tento fakt sám o sobě by znamenal radikální změnu v chování politiků.

-

Je potřeba ukončit systém, ve kterém je názor většiny lidí ignorován. Volba kandidátních listin, propadání hlasů, to jsou antidemokratické principy.

1 0
možnosti

oloko

20. 6. 2011 21:28
Asi se mi to zdá..

Ale začínám vidět to volání po sutečné deokracii, po přímé deokracii, jenže ona je to snad nějaká nová modla... Uvědomují si lidi, co vlastně je ta jejích demokracie ať už je taková či maková? Jde o velikou aktivitu samotných občanů. Jenže mě přijde, že lidé by spíš rádi dostali vše a neobětovali nic...Dle mého není společnost na skutečnou demokracii připravena.

______________________________________________________________________________________________

Mimo to, jakou hodnotu má váš hlas v porovnání milionu nebo i více lidí v referendu? Jak si formuje většina lidí názory? Z médií a ten, kdo je bude ovládat bude ovládat i přímou demokracii, jen to nepůjde, tak snadno:-)

______________________________________________________________________________________________

Dnes potřebuji 101 lidí k tomu, abych "řídil" ČR. Bude to zítra aspoň těch 101?;-D

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

21. 6. 2011 7:43
Re: Asi se mi to zdá..

Pro demokracii je podstatné, aby měl občan pocit, že má vliv na dění ve státě. Že o něčem spolurozhodnuje, nebo že ho aspoň zastupuje při rozhodování někdo, komu důvěřuje.

-

Po současných volbách se lidi rozdělí do následujících skupin: ty, jež nikdo nezastupuje, protože nebyli volit, ty, jež nikdo nezastupuje, protože jejich hlas propadl, ty, jež zastupuje někdo, kdo je v opozici, tudíž má minimální vliv na řízení státu. A pak jsou tu ti, kteří volili někoho, kdo se stal součástí vládní koalice, a ti mají často pocit, že jimi zvolení lidé je vlastně nezastupují, protože dělají něco úplně jiného, než kvůli čemu jim byl svěřen hlas. Počet lidí, kteří mají pocit, že je zvolená vládnoucí garnitura skutečně zastupuje, je tragicky nízký.

-

Vláda na jednu stranu vystupuje suverénně, protože na ní občané 4 roky nemohou, na druhou stranu stále někdo zpochybňuje (a často právem) její mandát k tomu, co dělá. Nebylo by lepší, kdyby vlády měly skutečný a nezpochybnitelný mandát ke své práci?

0 0
možnosti

NewDorianGray

20. 6. 2011 21:11
Přímou demokracii vzývají lidé,

kteří jsoupřesvědčeni, že jejich názor je většinový. Jenže přímá demokracie vyžaduje vzdělaný národ, kde pojmy jako závist, zloba a hloupost jsou okrajovým jevem. Pro nás je přímá demokracie nevhodná. Špatní politici nejsou stále ještě dost špatní.

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

21. 6. 2011 7:34
Re: Přímou demokracii vzývají lidé,

K přímé demokracii vyzývají lidé, kteří mají pocit, že jejich názor je ignorován. Co více, mají pocit, že názor většiny lidí je ignorován. Mají pocit, že politici před volbami slibují a po volbách dělají něco jiného než slíbili.

-

Vy máte pocit, že politici dělají to, co mají dělat?

0 0
možnosti

Martin V2

20. 6. 2011 20:44
Ano přímé demokracii!

Dotazy - Kolika lidem dojde, že v současnosti nepopulární krok, může výhledově - za rok či dva, znamenat výhodu a zisk?

Kolik lidí, alespoň matně tuší něco o tom, kde a jak se bere elektrická energie a jaké jsou problémy při její výrobě?

0 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života