Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HH

Zákon o státní správě to v nejbližší době nevyřeší. Do státních služeb se většinou dostanou ti, co se jinde neuplatnili. Zejména hned po studiu,většinou naprosto bez zkušeností. Zatímco ve Francii si vytipují nejlepší, u nás je to často naopak. A úplný nedostatek osobní odpovědnosti na všech místech to završuje.

1 0
možnosti
Foto

Sice s vámi souhlasím, ale nějak opomíjíte, že ten státní nepostižitelný bumbrlíček boptná za potlesku většiny občanů a ve chvílích kdy to mohou zarazit, tak se handrkují o to čí strana má sytější odstín rudé namísto toho aby vypráskali ze sněmovny ty, kteří za současný stav mohou.

1 0
možnosti
JK

"Úředník je největší škodná v naší společnosti", "úředník je největší vyvrhel naší společnosti", "úředník by měl nosit peníze na úřad a ne být úřadem placen", "úředník může za to, že stát je zadlužen", "úředník je největší zloděj v této společnosti", "úředník je vlastně vinen za tu změť zákonů a za byrokratismus, které tady máme" - jak se Vám to čte?

Tohle je dnešní všeobecný obraz úředníka vytvářený na jedné straně chováním a konáním některých jednotlivců úředníků (porovnám-li celkový počet zaměstnanců zařazených do stavu úřednického k těm, co skutečně kradou) a dlouhodobě především sdělovacími prostředky, které představují úředníky jen ve světle negativním, protože to čtenáři chtějí slyšet. Oni (ti čtenáři) nemají zájem o sdělovací prostředky, které budou psát i o dobrých manažerech, o dobrých úřednících, protože by takové sdělovací prostředky ekonomicky pošly. Proč? Protože by se to čtenářům hrozně špatně četlo a takovým sdělovacím prostředkům by nevěnovali pražádnou pozornost.

Docela těžko chápu, proč jsou soustavně uráženi úředníci, kteří si v životě z práce neodnesli ani tužku, kteří svou práci berou jako poslání, jako skutečnou službu občanům. Proč jsou házeni všichni do jednoho pytle a fakticky tím nuceni, aby se za to, že jsou úředníky, pomalu styděli. Opravdu to dost těžko chápu, jen tuším proč. No proto, že to, co je v prvním odstavci se hodně dobře čte.

0 0
možnosti
Foto

Noo, ono je to tak možná proto, že občanéi nenesou přímou odpovědnost za ty úředníky a tak když lají úředníkům netlačí je příliš svědomí. Pokud by ale poukázali na skutečné viníky, museli by ukázat na svůj obraz v zrcadle a to je pro drtivou většinu nestravitelné.

1 0
možnosti
JC

A také by bylo dobré stanovit určitou kauci při přijímání do státních služeb, stačilo by 20 tis., o které by úředník přišel při špatném rozhodování, viděli byste, jak by i těch 20 tis. působilo. Kromě toho by měl každý státní zaměstnanec složit slib, že bude sloužit občanům, a porušení tohoto slibu by bylo důvodem k propuštění. I to by leckde stačilo

2 0
možnosti
Foto

Takový slib skládají všichni volení úředníci a nějak jsem si nevšiml, že by byl dosud někdo propuštěn ze státních služeb kvůli porušení tohoto slibu. Poměrně velká většina občanů je přesvědčena, že jejich vyvolení jim slouží i tehdy, když je okrádají.

0 0
možnosti
JK

Kdo zná Parkinsonovy zákony, ten ví, že veškerý odpor proti úřednímu šimlovi je marný. Stačí se podívat do Řecka, Španělska nebo Portugalska, kde se stát působením pudu sebezáchovy, snaží redukovat přežranou státní správu. Ty statisícové protesty dobře napapaných státních zaměstnanců, kteří protestují proti "nesmyslným" škrtům krachujících ekonomik. Jen ten mejdan nechte ještě pár let běžet - zdroje přece jsou...

0 0
možnosti
VH

Pane Havlíčku, víte nevadil by mě vysoký plat u úspěšného manažera, ale bohužel v republice jich moc není. Daleko větší zásluhy mají třeba vědecká pracoviště. Co mi ale strašně vadí je,že všichni co vlezou do politiky a mají možnost o něčem rozhodovat nemají žádnou trestnou odpovědnost. Ať je to opencard. s-karty, letadla Casa, tunel Blanka a jiné není přece možné, aby za obrovské mrhání penězma nikdo nestál před soudem. Každý projekt musí mít přeci podpis kdo ho schválil a ten by měl být odpovědný. Zkuste si půjčit od banky 5 milionů na nějaký svůj projekt a po té jim sdělit že to nevyšlo. Jak asi dopadnete? Je to bohužel úplně ve všech odvětvích hospodářství. Chybí zpětná kontrola toho na co se finance vydávají. Za zkoušku by stálo i posílání výpisů od zdravotních pojišťoven a možná bychom se divili.

7 0
možnosti
JSS

Jenže  jsme hloupí zatím Švejkové. Obchody plné, ale už  zdražilo a půjde dále!! Nebojte se  - hlad to vyřeší - jedině TEN  MÁ TU SÍLU ! Žádný samet ani laskavé chování.....

5 0
možnosti
JS

J98i43ř34í 76S96t25e18i73e27r

11. 12. 2013 21:25

Pane starosto, tak trochu motáte do sebe zástupce samospráv  a státní úředníky. Když chcete někomu radit, tohle by bylo třeba znát.

2 4
možnosti
TB

Váš článek bych rozdělil do několika části:

1) to že úředníci mohou šikovně krást a nikdo si toho nevšimne je realita, kterou všichni víme - nic nového.

2) Administrativa je přebujelá - také souhlas. Bohužel zase žádná nová informace a navíc. Zatím se nenašel nikdo kdo by navrhl řešení které by i řeklo co s propuštěnými úředníky.

3) Zákon o státní službě.- ano měl by být, co nejdříve a bude jistě zajímavé sledovat vývoj, ale je potřeba říct že návrh který je vůbec neřeší to potřebné.

4) Platy top manažerů státních firem - to nemyslíte vážně co jste napsal že ne? Víte kolik berou manažeři velkých soukromých firem? Uvědomte si prosím že pokud chceme kvalitní manažery ve státních firmách tak je musíme zaplatit. Nechci se teď přít zda oni dotyční jsou či nejsou správní lidé a odvádí dobrou práce, ale princip, že generální ředitel největší firmy v ČR má základní plat bez bonusů výrazně nižší než  je běžné u takto velkých firem a to jen proto, že je ta firma státní, nutně vede k tomu, že ti nejschopnější manažeři jdou do privátního sektoru. V tomto bodě s Vámi bytostně nesouhlasím.

Pro mne tedy celkově úplně zbytečný článek který nic neřeší a hraje na lidskou závist.

2 20
možnosti
DK

Už jen prvně tři jmenované body - které jako realitu uznáváte, nicméně jimi opovrhujete jako široko-daleko známými věcmi - dávají tušit, že vaše hodnocení článku je mimo realitu.

10 1
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života