Diskuse

Ukradená voda

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Děkuji p. Havlíček, za zaslání  mejlem. V

0 0
možnosti
LC

Pan Havlíček je obyčejný SPAMmer, nevím proč mi chodí odkaz na jeho blog a web "pozitivnísvet.cz" do mého pracovního mailu... Fakt mám na práci důležitější práci, než mazat balast ze schránky.

0 0
možnosti
Foto

Článek pana Havlíčka jako by mi ze srdce promluvil pokud jde o ty vlastníky, ale jsou tam drobné chyby. Výpočet ceny za vodu je dnes regulovanou cenovou položkou a provozovatel smí účtovat jen oprávněné náklady, které jsou kontrolovatelné, pokud se v tom někdo vyzná. Stejně tak stočné. Ale umí to jen pár lidí v republice a ještě je polovina z nich vázána na ty zahraniční. Dostat se do účetnictví můžete jen jako soudní znalec s pověřením soudu. Nedávno jsem takhle ušetřil jednomu městu pěkných pár milionů. Proto také společnost SOVAK vydala nedávno negativní stanovisko k požadavku na kontrolu ceny za vodu. Stojím vážně a celou svojí autoritou za tím, aby byla cena za vodu tvrdě kontrolovaná cenovým nebo energetickým úřadem.Jestli mají u Havlíčků svojí vodu z vrtu, je to levné řešení. Řada obcí tu možnost nemá a stejně tak je to s čištěním odp.vod. Vodárnu a čistírnu se vším potrubím jako skutečný monopol  je třeba provozovat správně, aby byla zajištěna hygienická kvalita a k tomu je třeba odpovědný personál a dobré vedení pod auditem. Provozovat systém zásobování vodou je stejně odpovědné, jako provozovat nemocnici nebo elektrárnu. Jen s tím rozdílem, že tady si toho provozovatele nemůžeme vybírat a proto se platily obrovské úplatky při privatizacích VaKů. proto nám Unie zatrhla řadu dotací, včetně těch do Prahy.

Ten výpočet a zdražování vody je ale opravdu do jisté míry závislý na množství odebrané a ušetřené vody a opravdu čím víc se šetří, tím je ta voda dražší, protože jsou zde čím dál tím významnější fixní náklady, které se na ty kubíky rozpočítávají. Příklad: pořiďte si vrt a čerpadlo za milion a dodávejte do sítě za rok 10 kubíků vody a vyjde vám jeden za 100 tisíc. Dodávejte milion kubíků a vyjde vám kubík na korunu. a k tomu náklady na čerpání, obsluhu a další provozní. Takže opravdu platí, že čím víc šetříte, tím je voda dražší. Ale dnes je u nás průměr na osobu a den až pod 80 l a to je pod hygienickým minimem, (asi 110 l, ale závisí to na víc věcech).

0 0
možnosti
Foto

Ke článku karma a palec nahoru R^. A teď dotaz, proč se mi v diskusi zobrazují reklamy, když je vidím kolem dokola webové stránky iDnes "hafo"?

0 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života