Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bohužel, ty ilustrační obrázky jste si nechal na svém soukromém počítači. Je třeba je přes administraci blogu nahrát do jednotlivých částí dokumentu pomocí ikony Vložit obrázek.

0 0
možnosti

A ještě něco: slyšel jste někdy o nuceném oběhu peněz či přesněji o měně s nuceným oběhem? V takovém systému hovořit o "porušení přirozeného" je samo o sobě nonsens. A ještě něco - BASEL vám něco říká? Když tvrdíte, že banky mohou vydávat peníze podle libosti a neomezeně, tak to samozřejmě také není pravda - existují pravidla kapitálové přiměřenosti a další regulatorní rámce. Můžeme diskutovat, zda jsou dostatečné nebo nejsou dostatečné, ale jenom naprostý neznalec může tvrdit, že neexistují.

0 0
možnosti

Pane autore. Ani nevím, kde začít. Třeba těch třicet procent podhodnocení koruny... To jste vzal kde? To jako, že reálně vidíte korun na 21 ku euru? hahaha. Nebo tvrzení, že by všechno bylo o třicet procent levnější a nastal "gejzír" spotřeby - to je ekonomický nesmysl z principu, takhle trh ceny netvoří, jinými slovy náklady (potažmo kurz) jsou jenom jedním z aspektů ceny. Navíc je to založené na absurdní představě, že sto porcent zboží v obchodech je z dovozu, že dovážíme služby a tak dál. Nechcete nechat ekonomiku být a psát třeba o rybaření?

0 0
možnosti

A jeste poznamka k ziskum a dividendam ceskych firem vlastnenych zahranicnimi matkami. Podhodnocena koruna v podstate znamena dodatecnou dan - pokud matka chce ziskat z ceske firmy dividendu ve forme EURove platby, nezbyde ji, nez nakoupit EURa draze. Jinou variantou je pockat, az bude kurz zase blize trzni realite - to ale znamena, ze ty penize zustanou tady. A pro firmu je vyhodnejsi je investovat, nez jen cekat, az se CNB umoudri, a nechat je lezet na nejakem velmi malo urocenem vkladu u banky.

0 0
možnosti

A jeste poznamka k vete: "Centrální banka svými intervencemi proti koruně znehodnocuje úspory občanů a umožnila vydělat vývozcům, tedy hlavně automobilovému průmyslu, 400 miliard."

Podle clanku

http://ekonomika.idnes.cz/ve-skodovce-vzrostou-mzdy-o-3-5-procenta-fcp-/ekoakcie.aspx?c=A150423_162054_ekoakcie_rny

vzrostly mzdy za poslednich 5 let ve Skodovce o 25% a to pri ceske inflaci cca 9% a pri poklesu koruny mezi 1.1.2011 a 1.1.2016 o cca 8%. Realne tedy platy v EURech ve Skodovce za 5 let vzrostly o 5.5%, tedy zhruba o 1% rocne (realne!). To neni zas tak spatne, ne?

0 0
možnosti

Jak mam rozumet podhodnoceni koruny o 30%? Jako ze realna cena je na 19-21 CZK/EUR? Vzdyt i pred intervencemi bylo euro za 25!

1 0
možnosti

R^ Uvidíme, jak se v referendu Švýcaři rozhodnou. Předpokládám, že iniciativa vzešla od švýcarské vlády a ten, kdo referendum vyvolal, se zapíše do dějin

0 0
možnosti

iniciativa nevzesla od Svycarske vlady, ale od nejake skupiny, ktera sesbirala hlasy na referendum. Jenze to, co jsem cetl, by znamenalo totalni umrtveni bank a udelalo by z nich pouze zprostredkovatele platebniho styku. Pokud totiz bude muset banka drzet v rezervach 100% depozit, znamena to, ze na penezich, co budete mit na uctech, ktere nebudou terminovane, bude nulovy urok, protoze je banka nebude moci nikomu pujcit, protoze jejich 100% hodnotu bude muset drzet v rezerve.

0 0
možnosti
Foto

Je to takový nahoru a dolů. V něčem máte kus pravdy a pak to zazdíte mylným tvrzením z neznalosti.

Komerční banky neumrtvují své finance v ČNB a ČNB naopak nesmí přímo půjčovat firmám.

Banky neřídí státy, ale jejich prostřednictvím určité osoby nebo skupiny zasahují do hospodaření států a nadnárodních seskupení.

CZK je opravdu vůči EUR podhodnocená, ale celé vaše pojetí u toho popsané je mylné. To podhodnocení není samozřejmě 30%, ale max. do 20%. Vaše představa gejzíru spotřeby je hodně veselá.

Vyvracet tvrzení, že slabá CZK podporuje vývoz porovnáním životní úrovně je velká minela. Ale s hodnocením našich dosavadních politiků a vedení státu je dost trefné.

Ale žehrat na absenci mravních hodnot v bankovním sektoru, když jsou pokleslé v celé společnosti, zavání účelovostí.

A další: cena produkce = ceně nákladů je varianta používaná spíše v plánovaném hospodářství, protože zcela opomíjí tržní vlivy. A výkyvy v síle CZK se nepromítají ve 100% do výše nákladů.

Stejně tak vaše tvrzení, že „Právo tisku peněz by mělo být bankám odňato a navráceno národu, kam také podle práva patří.“ je výrazně socializující.

Studii D., Hoffmanna jste evidentně nečetl a jen píšete vyčtené závěry z tisku, na který ale jinde nadáváte. Podle toho ty závěry vypadají.

Já netvrdím, že nemáte ve všem pravdu, ale je to nahoru a dolů, nahoru a dolů....

0 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života