Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přechod do záporných úrokových sazeb je zlomem pouze psychologickým (neříkám že bezvýznamným). Jestliže se čím dál rychleji tisknou, nebojím se říct "falešné podvodné peníze", tak k tomuto jevu jednou muselo dojít. Je otázka, jestli to způsobí nějaké zemětřesení. Myslím, že ne. Ten proces je postupný a lidé si na něj zvykli. Zvykli si, že nelze peníze strčit do strožoku a ani klasicky uložené už nevydělávají, ale právě naopak. Pro tento systém je to jednoznačně krátkodobě užitečné, protože to nutí lidi utrácet.

Pro vládnoucí mafii je tisk peněz bezpečné a spolehlivé řešení, jak o vládat ovčany. Je to jako když pověsíte oslíkovi mrkev před čenich. Snaživě se za ní požene a nepochopí, že na ni nikdy nedosáhne.

Ovčané totiž zpravidla mnohem více než aktuální hodnotu peněz vnímají to číslo na výplatní pásce. A pokud by se peníze ve velkém netiskly, pak by se běžně stávalo i to, že by nominálně výplaty klesaly (třebas by jejich hodnota byla vyšší). Jeden měsíc brát 20 000 a druhý 18 000? To je něco, co ovce nesnesou. To je něco, co by je okamžitě vyhnalo do ulic, padaly by vlády a ohrožovalo by to stávající systém.

0 0
možnosti

smesujete 2 nesouvisejici věci. devalvaci koruny a mzdy. bohužel se u nas zamestanci stále boji bojovat trochu razantneji za sve vydelky, protože se tu jiz spoustu let omila mantra "hlavne mit praci", a podporuje se jakasi menecennost vuci bohatsim zemim, pricemz kvalita, odbornost, produktivita, to vse je u nas na svetove urovni. pak muzeme cist smesne clanky v E15 s titulkem, ze chybi 70.000 delniku a ze firmy budou platit smluvni pokuty, protože si nasmlouvaly objem zakazek, které nejsou schopny bez novych zamestnancu vyprodukovat. mame trzni ekonomiku? plati zákon nabídky a poptávky? pak jako majitel firmy mohu lidem zaplatit a zvyšovat produkci, nebo brečet do novin, ze nemuzu sehnat nove zamestnance (když jim nabizim almužnu). jak spravne pisete, stovky miliard odchazi do kapes akcionarum a majitelum (většinou za hranice). oni si je samozrejme nebudou chtit dobrovolne snižovat, takze budou třeba tlacit na vladu, aby povolila zamestnavani nízkonákladových pracovnich sil ze zahranici (povětšinou východního) a zkouset i jiné triky, ale nakonec jim stejne nic jiného nezbude. je dulezite nestat v koute a nesnižovat svoji cenu.

0 0
možnosti
Foto

Těžké je vyjádřit k blogu relevantní stanovisko. Byť se nepovažuji za úplného laika , ve vědách ekonomických vzdělán nejsem a tudíž mohu pouze říci : NEVÍM. Obě mé děti jsou vystudovaní inženýři-ekonomové , nedělají však v oboru a také nejsou schopni zodpovědně posoudit tento blog.

Jen tak na okraj. Představte si referendum o tom , zda posílit českou měnu nebo ne.

To je to , co chtějí zastánci "absolutní" demokracie !!! Referenda prakticky o všem. Naprostý nesmysl.;-D

2 0
možnosti

Devalvací chce ČNB zabránit především deflaci.(to je teprve hukot)

Záporné úroky už praktikuje řada států. Japonsko s deflací bojuje desetiletí. Makroekonomika funguje na daleko složitějších principech, než z článku vyplývá.

Zabránit odtoku zisků do zahraničí by určitě stálo za to (ale jak?).

Zvednout by se měli především mzdy. Vyšší mzdy podpoří domácí poptávku a zvýší tlak na sofistikované investice.

1 0
možnosti

Další kterýmu Singer zdražil dovolenou a nemůže to rozdýchat?

0 7
možnosti

Rozbijte jeho argumenty těmi svými a potom tu můžete něco Hlásit

6 0
možnosti

nejvíce mě se.. tedy štve, že si tu devalvaci musíme zaplatit sami

0 0
možnosti
Foto

I19v42o 26P69a32t64t50a

29. 4. 2016 10:34

Cituji: ..."poctivého, znalostmi a moudrostí obohaceného ekonoma těžko hledali". Máte pravdu. Takový neexistuje z podstaty. Ekonomie, z řeckého oikos nomos je volně přeloženo rodinný rozpočet. Přitom ekonomové nemají dítě ve svém portfoliu, tj. již jejich pojmenování je zavádějící. Ekonomové jsou jenom finančníci, kteří nejsou schopni pochopit ani ekonomiku vlastní rodiny s dětmi. Výsledek jejich činnosti ve vládách? Na jedné straně neufinancovatelné sociální výdaje, na straně druhé porodnost hluboko pod záchovným minimem plodnosti 2,1 dítěte na průměrnou ženu. Jednooborové ekonomy, kteří nám jen škodí, je třeba nahradil rozvojem mezioborového studia skládajícího se z demografie, sociologie, ekonomie a psychologie.

0 0
možnosti

Liberec - německé IT firmy loví studenty Technické univerzity v Liberci - aby jim dělali práci, za kterou by komukoliv za čárou museli zaplatit 4 a 5ti násobek.

3 0
možnosti

Autor je ještě lepší prognostik-pesimista než madam Šichtařová.

Jdu si dát posledního panáka, beru lano a jdu hledat nejbližší strom. Neunesl bych pohled na strašné umírání mých blízkých hladem, které se rychle a neodvratně blíží.

2 8
možnosti

Neblázněte chlape, to napsal zakladatel pozitivní společnosti. ;-D

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS