Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J37a91n 37M74a24r79e86k

16. 12. 2022 20:37

Nejsem ekonom, ale myslím si že mírná inflace drží ekonomiku. 'Kup dnes.zítra zaplatíš víc' kdyby byla deflace ekonomie by zkrachovala. Proč kupovat dnes, když zítra bude levněji? Moji rodiče i prarodiče přežili hyperinflaci v Německu a Rakousku před válkou, přežili protektorát, přežili komunismus a v životě jsem nepotkal štastnšjšílidi nad ně!!!!

0 0
možnosti
Foto

Bude-li válka nebo hyperinflace, půjdu po nich a zajistím si doživotní střechu nad hlavou na Mírově.

0 0
možnosti
Foto

J84i66ř82í 81K98i23n80d35l

14. 12. 2022 19:09

Kučera. Peníze, ať jsou v jakékoli podobě, mají tři různé funkce. Jsou prostředkem směny – hodnotným platebním prostředkem, kterému všichni důvěřují. Peníze jsou také účetní jednotkou umožňující stanovit cenu zboží a služeb. A jsou uchovatelem hodnoty.

0 0
možnosti
ZZ

Právě, že tu hodnotu už jaksi neuchovávají, když si za stejný objem peněz toho koupíte letos o 20 % míň !

:-P

3 0
možnosti
JK

Máte v tom několik faktických chyb, inflace je i bez peněz, platidlo je jen prostředník, který může inflaci navýšit, či snížit, protože samo platidlo je zároveň i zbožím. Zboží je to dost specifické, proto i obchodování s různými platidly je celkem složitá záležitost a do jednoduché definice inflace bych to netahal.

Inflace je nárůst ceny zboží v čase. Deflace je opak. O kolik se cena změní udává trh a ten zkoumá zejména, zda je zboží dostatek, nebo ne.

Konečný výrobek je složen z mnoha druhů součástí (zboží) z nichž základní je nějaká přírodní surovina. Nějakou cenu má surovina v době vytěžení a jinou pak v době, kdy dojde k prodeji výrobku, tahle inflace je hybnou silou kapitalismu (pozor nejde o marži ani zisk). Je to kalkulační rozdíl cen surovin v čase. To je také prokletí kapitalismu, trh tlačí na cenu a konkurence nutí dodavatele prodávat stále levněji, než je skutečná hodnota surovin, což nejde do nekonečna. Dojde to až k bodu zlomu a nastartuje se krize, spouštěč může být různý. Momentálně jsme měli dost dlouhé období bez větší krize, zčásti držené uměle, pomocí právě peněz. Momentálně už regulujeme i trh, a to není dobře, skutečnou krizi to oddaluje a prohlubuje. Požadavek na regulace vytahuje k moci diktátory, ti slíbí cokoliv aby se dostali k moci, moc je opojná jak droga, za krátkou chvíli u moci diktátor obětuje vše a kohokoliv. Ekonomickou situaci však jen zhorší, ve skutečnosti je nutné vše uvolnit a nechat samovolně vyvážit cenu na volném trhu.

Podotýkám, že válečná ekonomika s tímto nemá nic společného.

2 1
možnosti
Foto

J22i71ř88í 44K38i78n56d49l

14. 12. 2022 14:02

Inflace vzniká tím, že je mezi lidmi více peněz než zboží. Výrobce na to reaguje tím, že zvýší cenu a bude ji zvyšovat tak dlouho, až dojde k rovnováze mezi potávkou a nabídkou.Kapitalismus je označení, které použil Marx a označuje to trh tržní hospodářství. Trh je směna. Vy máte peníze a směníte je za zboží. Pračlověk uměl udělat pazourek a směnil jej za kus masa. Když bylo pazourků moc, tak je směnil za menší množství masa a tak přemýšlel, jak jej vylepšit, aby byl lepší než mají ostatní a mohl za něj chtít víc masa.. To hnalo pokrok vpřed. Za komunismu cenu neurčoval trh, ale stát.

0 1
možnosti
Foto

J95i72ř88í 72K53i77n10d45l

14. 12. 2022 13:09

RvRvRvInflace je dlouhodobě způsobena rychlejším růstem peněžní zásoby než je růst celkového produktu. Jinými slovy výroba roste pomaleji než množství peněz v rukou zákazníků. Tím dochází k nerovnáváze mezi poptávkou a nabídkou. Ceny jsou závislé na střetu nabídky s poptávkou. Cenu zboží určuje ten, kdo nakupuje. Cenu výrobce musí stanovit tak, aby zákazník koupil jeho zboží..

0 1
možnosti
ZZ

Kindl - přestaňte už s tím opisováním blbostí.

Inflace je u nás způsobena jen a pouze zvýšením ceny plynu a energie.

Chápete to ?

:-P

1 0
možnosti
LV

Problém je v tom, že lidi se rádi nechávají uplácet. Nemalá část voličů to dokonce vyžaduje. Podívejte se kolem sebe, kolik lidi naříká, že za Babiše, který za dva roky navýšil dluh skoro o bilion, bylo líp. Bohužel vláda měkkého Fialy není schopna tento trend zastavit...

3 1
možnosti
JK

Popisujete jen to, co se děje od chvíle, kdy společnost akceptovala úrok, jenž je ze své podstaty nemravný, neboť operuje s hodnotami, které fakticky neexistují.

0 2
možnosti
IS

Jako že půjčování peněz by mělo být zadarmo? Vážně?

1 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života