Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

pehavecm

15. 1. 2011 22:02
pronikavý výron demence

Meda beda: - "Navíc zkuste pořídit bydlení bez toho, aby jste si půjčil. Tento systém je založen na dluhu a bez půjčování nemůže fungovat."

Když nemáte na bydlení, můžete bydlet pod mostem. Vůbec by mi to nevadilo. To, že půjčování VÁM dělá problémy, je problém vaší neschopnosti se prosadit v normálním světě, kterému říkáme kapitalismus. To však nemá nic společné s "morálností" systému bank ani ůroků. Já třeba žiju z ůroků. Je mi jedno, jaké pomatené ideologické představy o tom systému máte, ale nepřeji si, aby to někdo měnil.

Ano vím, jak vznikají peníze, protože to umím a to bez práce. Moje peníze vznikají tam, že je vydělám na hloupějších lidech a nepíši nesmysly o multipilkačním efektu případně o syystému částečných rezerv.

0 0
možnosti
M

meda_beda

15. 1. 2011 22:35
Re: pronikavý výron demence

Však taky netvrdím že nejsou lidi co na tomto systému vydělávají a to jsou právě ti co žijí z úroků. Tedy vy (teda nevím co děláte ale píšete to o sobě) Banky atd. Nikde netvrdím že mám problém se splácením nebo bydlím pod mostem. Ale většina lidí tento problém má, a většina společnosti je díky tomuto systému v dluzích. To že vy jste na druhé straně barikády na tom nic nemění. Ano máte pravdu vyděláváte peníze na (jak říkáte hloupějších) lidech. Na tom je tento systém založen. Na nevědomosti lidí kteří se o to nezajímají, kterým je to jedno prostě proto že je to příliš komplikované. Vás to zajímat nemusí(to by jste byl sám proti sobě) ale možná ty co právě na ty dluhy a úroky vydělávají by mohlo zajímat, že tento sytém je defektní a v podstatě úplně absurdní právě proto že přesunuje všechno bohatství od těch 90% normálních občanů(kterým zbudou pouze dluhy) k těm 10%.

0 0
možnosti
TK

psycholog.idnes

15. 1. 2011 21:59
Ano,

v zásadě s autorem souhlasím. Peníze už nejsou zástupnou hodnotou za zboží. Staly se z nich žetonky ve velmi hloupé pyramidové hře, ale přitom nelze říct, tuhle hru já nechci hrát. Copak není zvrhlé to, že když si dám po polštář 1 mil. korun, bude mít za 20 let jen zlomek hodnoty? Ale chápu, že pro ekonomy a lidi jinak svázané s tímto systémem je článek značně provokativní. Oni si jiný princip fungování společnosti ani nedovedou přestavit. Psát takovéto veci na idnes je totéž, jako tvrdit ve starověku, že Země není placka. Také vás prohlásí za hlupáka, co ničemu nerozumí. Jejich mozky prostě nejsou schopny schopny pracovat jinak, než podle zažitého schématu.

0 0
možnosti
M

meda_beda

15. 1. 2011 22:19
Re: Ano,

naprosto přesně řečeno. I když existují matematické důkazy o tom že tento systém je neudržitelný, stejně jako byly důkazy o tom že země není placka. (Je to jednoduše proto že nelze udržet neomezený exponenciální růst omezeném světě, a zdurazňuji že růst musí být EXPONENCIÁLNÍ) tak vám prostě řeknou že přeci tak blbě by to (tenkrát bůh) TEĎ lidé přeci nevymyslely. ŽE TO PŘECI NENÍ MOŽNÝ. přitom si to v podstatě stačí vygooglit. I když je fakt že o tom jak vzniká ta nejdůležitější věc na světě tedy peníze je na netu překvapivě málo informací. Tady je to pěkně popsáno (odstavec dole - tvorba peněz) http://www.euroekonom.cz/ekonomie-clanky.php?type=lekce14

0 0
možnosti
M

meda_beda

15. 1. 2011 20:18
Banky jsou zlo

Statistika je neúprosná. 97% všech existujících peněz bylo vytvořenou soukromími bankami jako půjčky. Díky úroku je nyní dluh větší než vůbec existuje peněz. Tento rozdíl se díky úroku stále zvětšuje. Banky tedy vlastně pomocí úroku tunelují světovou ekonomiku jelikož chtějí úrok vlastně z téměř všech peněz které existují. A úroky se platí vždy. To bude ročně asi docela balík ne?

0 0
možnosti
P

pehavecm

15. 1. 2011 20:37
Re: Banky jsou zlo

Nepůjčuj si. Nechtěj od státu, aby si půjčoval na tvé zaopatření. Žij jenom z toho, co si vyděláš. Nepiš bláboly o věcech,kterým vůbec,ale vůbec nerozumíš. 

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

15. 1. 2011 15:49
Upozornění - autor i přes věcný tón článku,...

... nemá tušení o základních ekonomických a finančních pojmech, a to by naprosté laiky mohlo snad zmást... :)) Článek je změtí teorií o světovém spiknutí lichvářů (Židů?), kteří svými penězi rdousí jinak zdravý svět a nutnosti poctivých lidí si vyhrnout rukávy, svrhnout konečně lichváře do propasti a vybudovat Nový lepší ("pozitivní?) svět.

V kolikách obměnách už historie tuto hloupou historku slyšela?! A kolika krve muselo být prolito, aby se znovu a znovu ukázalo, o jak lživou historku jde...

P.S. Peníze, půjčka nebo bankovní služba je zboží stejně jako mobilní telefon. Nikdo je nebude poskytovat zadarmo. Volání o půjčkách bez úroků je jako volání po bezplatných televizorech. Důležité je pouze umožnit volnou konkurenci jejich poskytovatelů. Dnešní liberální peněžní systém včetně úroků mj, umožnil autorovi užívat internet a napsat tento článek :))

0 0
možnosti
KD

divilek

15. 1. 2011 17:49
Re: Upozornění - autor i přes věcný tón článku,...

bankovní služba je zboží úročené lichvou, na které bohužel většina lidí musí přistoupit, pokud snad nezdědí bydlení a nebo nemá dost bohaté rodiče Rv...

0 0
možnosti
W

wiki5

15. 1. 2011 14:29
a tenhle pan

je nekde starostou? .... POMOOOC

0 0
možnosti
M

masculine

15. 1. 2011 19:14
Re: a tenhle pan

To si děláte srandu, ne?

0 0
možnosti
PK

chicocheco

15. 1. 2011 14:29
Tleskám

Žití na dluh taky nepodporuju. Snažím se žít zodpovědně a nepůjčovat si...  a taky jsem si v životě (do svých skoro 26 let) kromě pár tisícovek od rodičů nic nepůjčil. Na co nemám, to nekupuju. JENŽE... co bydlení? Já mám výhodu toho, že mám kde bydlet, takže ani na bydlení si nebudu muset půjčovat. Rekonstruovat budu postupně, jak budou peníze, po tisících a desetitisících. Jenže každý to štěstí nemá. Někdo si zkrátka hypotéku vzít musí. Ceny bytů jsou bohužel za posledních 20 let uměle vyšroubovány nahoru a kromě bank si mastí kapsy třeba i realitky. Člověk s průměrným, natož podprůměrným platem bohužel musí na hru bank přistoupit, pokud chce někdy bydlet ve svém. A firmy? Ty většinou bez půjčky nemůžou začít. Půjčka na bydlení (a na investování) jsou jediné morálně akceptovatelné půjčky. Na televizi, na myčku či nedejbože na dovolenou si nepůjčujte, ovčani!

0 0
možnosti
MT

tymak

15. 1. 2011 21:17
Re: Tleskám

Jen bych podotknul, že např. v Anglii dáte za obyčejnej řadovej domek v přepočtu kolem 8-9 milionů a to tam platy nejsou o tolik vyšší, takže u nás jsou nemovitosti v porovnání se západem ještě relativně podhodnocené. A jinak jediný ospravedlnitelný úrok je podlě mě podnikání, kde půjčka vlastně znamená spekulaci, že zhodnotíte půjčené peníze víc, než kolik zaplatíte na úrocích. A pokud máte rozumný podnikatelský záměr a trochu to umíte, obvykle se vám to vyplatí.

0 0
možnosti
K

kikinka

15. 1. 2011 11:27
Tak to je

běkná hloupost! Nic takového nemůže fungovat a nikdy nefungovalo.

0 0
možnosti
JN

tom-2718281828459

15. 1. 2011 11:07
banky

ale zvažte i výhody . Kdyby nebyli banky, kde by začínající podnikatel získal peníze na rozjezd svého projektu? Je pro rodinu výhodnější  20let si šetřit na dům (a platit nájem jinde)  a pak si ho koupit za své, nebo koupit dům na dluh a postupně ho splácet? Bez bank bychom byli někde na úrovni středověku.

0 0
možnosti
M

meda_beda

15. 1. 2011 19:28
Re: banky

Ano to by bylo v pořádku kdyby vám půjčovali peníze jiných lidí. Problém je že oni ty peníze které vám půjčí vytvoří z ničeho pomocí takzvaného multiplikačního efektu. Jde o legální trik kdy vám připíšou 100% peněz ale ve skutečnosti mají pouze 2% (viz. bankovnictvý částečných rezerv) . A tyto virtuální peníze musíte splatit. Vemte si že je takto vytvořených 97% peněz v ekonomice. S úrokem to pak znamená že banky chtějí vrátit více peněz než vůbec existuje. Teď už vám možná nepřijde divné jakto že jsou všechny státy světa jakož i většina občanů až po krk v dluzích a přesto že ta většina pracuje jak nejvíce může a snaží se splácet tak globálně zadluženost pouze roste.

0 0
možnosti
HK

HarryIKeogh

15. 1. 2011 10:07
hahaha

...to je výplod chorého mozku a těch klikálků...:-/

0 0
možnosti
AL

alis

15. 1. 2011 9:05
Jde to i jinak.

Zeptejte se strýca Googleho na "banca etica".

0 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života