Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SCA

Sat Cit Ananda

13. 1. 2011 11:24
vsem nevericim ovcanum

podivejte se aspon na jeden dokument http://www.youtube.com/watch?v=Zb53eqIrocI 

Peníze jako dluh - Money as Debt

popisujici principy "ekonomiky"

0 0
možnosti
M

martin5.3

13. 1. 2011 12:35
Re: vsem nevericim ovcanum

Doporučuji Vám, na oplátku, nějakou učebnici ekonomie a používat mozek.

0 0
možnosti
TB

Primak

13. 1. 2011 10:19
Pár dobrých myšlenek

..a spousty nesmyslů. Takže skutečně neměl čas a odhodlání se tím prokousávat do konce.

Jen namátkou...úrok, který spplácíte v budoucnu, skutečně není jistina někoho jiného. Úrok je kryt z Vašich budoucích příjmů. Mimo jiné to je základní problém současnosti. Prostřednictvím úvěru zkoncetrujete značnou část svých budoucích příjmů do současnosti a v současnosti utratíte. To sice prospěje ekonomické bilanci tohoto roku, ale zatíží roky další, kdy Vaše spotřba bude menší nejen o to co jste utratil nyní ale i o úrok. Půjčování si tedy znamená vylepšování současné životní úrovně na úkor budoucnosti. Masivní nárůst dluhové služby v druhé polovině minukého století si vybírá daň nyní. A my se zmůžeme jen vytloukání klínu klínem. Na soukromé, korporátní i státní úrovni, nejsme  schopni dodržovat alespoň základní princip půjčování, aby  účřel půjčky přinesl příjmy převyšujícíc náklady. Jsem schopni si půjčovat na okamžitou spotřebu. To je základní problém!

0 0
možnosti
PN

burden

13. 1. 2011 10:13
nesmysl

Měl by jste pravdu kdyby byly peníze kryty zlatem. Protože nejsou tak funguje inflace. Čili za dvacet let sice musíte splatit ze sto tisíc dvě stě ale kupná síla těch dvou stovek za dvacet let bude možná menší než je dnes tak stovka. Jinak celý článek je snůška nesmyslů - a to si o bankéřích nic moc nemyslím.

0 0
možnosti
VTK

Více takových Kožených

13. 1. 2011 20:47
Re: nesmysl

A co je inflace? ;-D No nic jiného, než že místo jedné stovky začnou obíhat dvě. ;-D Je to přesně to, že se úvěry nalijí do ekonomiky nové peníze, to je inflace a na přetlak peněz reaguje trh zvyšováním cen. Ale ten háček je v tom, že ty dluhy jsou jednou splatné + ÚROK.

0 0
možnosti
TS

Trnitý Sirup

13. 1. 2011 5:47
Nedbalý, líný, neprospívá

Úrok je naprosto přirozená a logická ekonomická veličina, tak jako inflace.

Ale nemá cenu diskutovat s někým, kdo to nechápe, zkoušku z ekonomie by jste udělal asi jenom těžko.Rv

0 0
možnosti
MM

Miroš Málek

13. 1. 2011 7:41
Re: Nedbalý, líný, neprospívá

"by jste" ;-D

0 0
možnosti
MM

Miroš Málek

12. 1. 2011 22:19
K diskusi níže

Nevidím dramatický rozdíl mezi nutností vydělat na splátku úvěru a nutností vydělat na nájem.

0 0
možnosti
E

Eureka!!!

13. 1. 2011 0:53
Re: K diskusi níže

pak si nevidis ani na spicku nosu :-)

0 0
možnosti
JV
Y

yax123

12. 1. 2011 19:35
historie?

doporučoval bych autorovi příště vynechat odborníky a sám si něco přečíst. Já mám dost volného času, protože mě živí obchodování na burze, takže rád čtu historické knihy. A zrovna nedávno jsem četl knihu o řádu Templárů, kteří jako první zavedli efektivní bankovní systém, který panovníkům umožňoval financování křížových výprav, spravování účtů, poskytování úvěrů apod. A zadarmo to určitě nedělali, chtěli za to kupodivu úrok. Díky tomu jak byly úspěšní byly zlikvidováni v procesu připraveným francouským králem.

A když se vrátím do současnosti, tak doporučuji prostudovat nějaké knihy o fungování burzy a bankovního systému, abyste pochopil co je jejich primárním smyslem. Pak nebude psát tyhle kraviny. A nevím v čem podnikáte, ale kdybyste si přečetl nějakou základní knihu o finanční analýze a naučil se něco o termínech rentabilita vlastního kapitálu a cizího kapitálu, pak byste pochopil že úrok i jako náklad může mít pozitivní efekty nejen pro poskytovatele ale i pro dlužníka.

0 0
možnosti
E

Eureka!!!

13. 1. 2011 0:58
Re: historie?

pozitivni efekt pro banku, nikdy ne pro dluznika. myslim ze se autor vyjadril jasne. Banka neni socialni instituce, prave naopak. Primarni ucel banky neni rozvijet spolecnost, ale prodavat penize. Kazda krize je pro banky "Klondike" konjunktura je pro ne "krize".

0 0
možnosti
MV

wostrey

12. 1. 2011 15:04
to je hroznej blabol.

copak autora nekdo nuti zit na dluh? Vzdyt nemusi mit kontokorent, kreditku, spotrebni uver, hypoteku atp.

Staci mit slusne zamestnani, zit v primerenem najmu a je to. Pak jste dluhu prost a urok v bance je vam akorat ku prospechu (v pripade ulozeni penez, samozrejme).[>-]

0 0
možnosti
M

meda_beda

12. 1. 2011 15:19
Re: to je hroznej blabol.

Jasné nikdo nikoho nenutí žít na dluh ale přesto většina (samozřejmě zcela dobrovolně a s nadšením) žijí na dluh. Pane problém je trošku v tom že peníze = dluh. Tedy peníze vznikají při poskytování půjček bankou. Z toho vyplívá že aby jste nějaké peníze mohl mít (a nedlužit) tak je nejprve někdo jiný musí dlužit. ( státy, firmy, lidé)  Takže vaše teorie funguje možná individuálně ale rozhodně ne globálně.  

0 0
možnosti
A

anst

12. 1. 2011 13:37
autority?

Opravdu by mne zajímala jména oněch odborníků / autorit, se kterými bylo konzultováno. Jejich neuvedení naznačuje, že:A) vůbec neexistují B) jejich slova byla překroucena C) nejsou až tak odborníky

Virtuální odborníky nějak nejsem schopen akceptovat. A ekonomická autorita by se pod takový ekonomický "blábol" asi těžko podepsala, jako konzultant.

Možná by neškodilo alespoň si přečíst základy mikro a makro-ekonomie a trochu rozumět tomu, co kritizujete, protože tady plácáte 5. přes 9.

Antonín Steskal

0 0
možnosti
E

Eureka!!!

13. 1. 2011 1:08
Re: autority?

nerozumim co rikate. vyjadrujete se povsechne a nespecificky, na rozdil od autora asi nevite o cem mluvite.

0 0
možnosti
P

pod7

12. 1. 2011 13:20
:)

z inflace profituji jen banky? LOL ... vzdyt je to presne naopak, z  inflace profituji jen a jen dluznici..banky na to doplaceji...a poněvááč autor nema jasno ani v takovych zakladnich otazkach - a ze jich tam ma hodne - tak am spatne premisy a tim padem i zaver...ale pobavil jsem se :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života