Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MD

midou

12. 1. 2011 8:39
ihned volejte

284 016 666:-)

0 0
možnosti
HVRD

hnusil VIII. rozhazovač dukátů

12. 1. 2011 8:15
Miluji

Ja tyhle naivni pohadky levicovych jakobyjanosiku a predevsim ekonomickych diletantu miluji. Inu muzeme se podivat do historie, jak to dopadlo s lidmi, kdyz chteli neco tak nesmyslneho, jako napr. system bez uroku, ktery je uz z principu naprosta blbost - dejme tomu mezivalecne Nemecko.

0 0
možnosti
M

mira7788

12. 1. 2011 8:08
ja jenom nechapu

proc kdyz ja dluzim bance tak me pripravi o vsechno a pripadne i manzelku  kdyz nesplacim ale kdyz me jako podnikateli(teda me osobne ne) dluzi jina firma 3/4 milionu korun tak to z ni nedostanu ani boha a pritom si manzelka majitele a on taky jezdi v mercedesu a maji vilu.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

12. 1. 2011 8:14
Re: ja jenom nechapu

inu proto, ze vy jste si v bance pujcil ty penize za nejakych podminek ... a v techto podminkach bylo uvedeno, ze v pripade nesplaceni vas oskubou dohola. podminky vam byly znamy, pokud se vam nelibily, nemusel jste na tyto podminky pristupovat a bud si pujcit jinde, nebo si nepujcovat vubec ... naproti tomu vas obchodni partner zrejme nic podobneho ve smlouve s vami nemel, zadne ruceni vlastnim majetkem tento obchodni partner nepodepsal, neni tedy duvod, proc by mel k tomuto ruceni posleze pristupovat.

0 0
možnosti
RV

Viro

12. 1. 2011 8:04
Dlouhý slint

Bla bla bla, na kázání pomateného vůdce sekty by to bylo dobré. nedalo se to ani dočíst.Rv

0 0
možnosti
BP

boris.pouzar

12. 1. 2011 7:56
no jo

Ale co se stane v opačném případě - řekněme,že v průměru každý z nás nebude mít dluh odpovídající třeba 10% celkového příjmu,ale bude mít přebytek 10%.Co s tím.Tyhle volné a reálné peníze je třeba nějak realizovat - předpokládám,že většina z nás není v investicích zběhlá.Tudíž bude investovat prostřednitvím nějaké struktury .- no a ta bude podporovat samozřejmě toho,kdo produkuje nejvyšší míru zisku ( jinými slovy kdo je sofistikovanější ve vysávání těch druhých - prostřednictvím opět nějaké spotřeby něčeho).

Ono totiž nejde udržet kontinuálně poměr příjem/výdej na přesné jedničce - protože třeba dům kupujeme pouze jednou za život ( tedy většina z nás).

Tím jak se společnost vyvíjí,tak vznikají nehomogenity - těžko totiž apelovat na individuální uvědomělost aby každá práce byla honorována např. 100 Kč/hod.,nebo aby si každý koupil jen dvoje boty za 1000Kč za rok.

Je to holt těžké - optimálně by to fungovalo v nějaké UTOPII - pokusy o její napodobení skončily vesměs fiaskem...

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

12. 1. 2011 8:10
Re: no jo

NIKDY nebude "kazda prace honorovana napriklad 100 Kč/hod" ... uz jenom proto, ze jiny prospech ma pro firmu hodinova prace spickoveho inzenyra nebo schopneho manazera, a jiny prinos ma hodinova prace sebeschopnejsi uklizecky ... ekonomicke systemy, ktere se tuto "nespravedlnost" pokousely nejak centralne narovnavat obvykle nemely dlouheho trvani a jejich uspesnost byla ... rekneme ne zcela konkurenceschopna.

0 0
možnosti
KS

Karel48

12. 1. 2011 7:49
úrok

Autor píše a píše. Napsat lze cokoli. Existence úroku zásadním způsobem akceleruje rozvoj společnosti. Tento fakt je očividně patrný na srovnání euroamerické civilizace a " civilizace" ovládané islámem. Díky zákazu úroku zamrzl islám ve středověku a také tam nadále setrvává. Veškerý technologický rozvoj, rozvoj kultury, blahobyt širokých vrstev společnosti - to vše je benefitem existence úroku. A to, že se objevují i negativní stránky - to je cena za onen rozvoj. 

0 0
možnosti
AG

garchandel

12. 1. 2011 8:00
Re: úrok

Myslím ,že si pleteš pojmy a dojmy :-) Islám s tímto nemá naprosto nic společného. Apropo ,když jsme u rozvoje společnosti , co konkrétního máš na mysli ? Korupci,podvody,přehlížené zlodějiny ,zvýšený počet vražd a sebevražd.Tak za tenhle rozvoj fakt moc děkuji .  Abych nezapomněl ,ti co tady pána kritizují. Rád bych viděl co jste vy osobně dokázali. Za něj hovoří výsledky a to jak prosperující firma tak vesnice. Sedět u počítače a tahat si triko umí každá druhá socka :-P

0 0
možnosti
B

BigPep

12. 1. 2011 7:32
Stimulace konzumu

Vrstva těch, kteří se rozhodli žít z půjčování peněz, potřebuje především jediné: aby byla po penězích co největší poptávka. Proto stimuluje co nejvíce spotřebu a podněcuje/vytváří v lidech i potřeby, které by sami ze sebe, bez vlivu informací, jež jsou jim vnucovány, neměli. Snaží se vytvářet dojem, že tu a tu věc nutně potřebujeme, protože pak si na ni budeme muset půjčit, nebo nám ji bude muset poskytnout za úplatu někdo, kdo této bance dluží peníze.

Výsledkem je kult spotřeby a utrácení, který rozvrací přirozená lidská společenství, ničí rodinné a partnerské vztahy, žene lidi do závislostí. Společnost je rozhádaná a vnitřně nejednotná, čehož tato vrstva "půjčovatelů" dále šikovně využívá ve svůj prospěch.

Dokud bude společnost taková, nic se nezmění, a hrstka nemakačenků bude dál bohatnout na úkor masy mravenců, kteří budou dřít na její de facto nadvládu. Uvědomme si to, než bude pozdě.

0 0
možnosti
T

tulak2004

12. 1. 2011 8:36
Re: Stimulace konzumu

Nechcete "dřít na úkor nemakačenků"? Tak si prostě nepůjčujte peníze. S koupí dovolené, automobilu nebo domu počkejte, až si na to vyděláte.

Chcete to mít rychleji? Tak buď zaplaťte úrok, nebo na to zapomeňte.

A že jsou lidé tupí, a půjčují si na každou blbost? To je přece problém osobní odpovědnosti. Dospělí, svéprávní lidé jsou odpovědní za svoji volbu.

0 0
možnosti
B

BigPep

12. 1. 2011 7:10
Složité téma, ale jádro je pravdivé

Autor má pravdu v tom, že banky mají v současném systému nadstandardní pravomoci. Pokud si vezmu půjčku a nesplácím ji, můžu přijít o předmět, jímž ručím. Pokud jsem firma, také investuji do různých projektů  - podobně jako banka - a nikdo mi nedá záruku, že ta investice "dopadne". Pokud jsem však instituce půjčující peníze, mám profit zajištěn - buďto obdržím splacení úvěru věřitelem, nebo jeho majetek, což je pro mě kolikrát i výhodnější, na což spousta půjčujících subjektů staví dokonce své podmínky. Výsledkem skutečně je nemorální obohacování bank a chudnutí ostatních, zotročování lidí i firem bankami. Bankami, které samy žádné hodnoty, duševní ani fyzické, nevytvářejí.    

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

12. 1. 2011 7:45
Re: Složité téma, ale jádro je pravdivé

cilem podnikani NENI nejaka "tvorba dusevnich, fyzickych, spolecenskych ci jakychkoliv jinych hodnot", ale docela obycejna amximalizace zisku ... nu, a presne podle toho se ty banky chovaji.

0 0
možnosti
T

tulak2004

12. 1. 2011 6:54
proboha

Proboha, autor je ekonomický diletant. Jako drobný úvod do problematiky specializace, konkurence, absolutní a relativní výhodnosti doporučuji tohle odlehčeně pojaté video. I autor by ho mohl pochopit.

http://www.ted.com/talks/matt_ridley_when_ideas_have_sex.html

0 0
možnosti
B

BigPep

12. 1. 2011 7:17
Re: proboha

Dobře sloužíte Systému! Vždy to tak bylo, že existovali drábové a dohlížitelé, kterým dala vrchnost o něco víc než téměř nic, co dala mase blbečků dole, a tito jí za to sloužili až do "roztrhání těla". Systém, který autor kritizuje, skutečně nadržuje bankám a je vysoce amorální; banky v něm nesou podstatně menší rizika než všechny ostatní jeho části, a tvrdit, že není v pořádku, pokud téměř bezpracně bohatne hrstka bonvivánských bankéřů na úkor masy ji živících mravenečků nemusí být ještě komunismus ani idealismus, ale pouze zdravý rozum a snaha po rovných právech pro všechny.   

0 0
možnosti
E

Eureka!!!

12. 1. 2011 2:57
cas kdy zacnou lide takto premyslet se dost rychle blizi

az nebude voda k piti a jidlo k pozivani, prijde revolucni zmena ve zpusobu mysleni. Shromazdovani a obklopovani se vecmi, ktere musime mit, aby jsme si jich uz za tyden ani nevsimli se stane neunosne a neprakticke. 

Clanek ma vysokou karmu a diky za nej. Neni to vsak cteni pro kazdeho, hloupi a lakotni tomu nebudou moc dobre rozumet.

Podobny clanek jsem cetl o americke prosperite. Amerika vzdy prosperovala, kdyz mela vlada pod kontrolou finance. Pokazde kdyz finance vzaly pod kontrolu banky prisla krize, valky a bida pro pracujici.

0 0
možnosti
B

BigPep

12. 1. 2011 7:25
Re: cas kdy zacnou lide takto premyslet se dost rychle blizi

Celá tato civilizace je založená na úrocích a dluzích, kdy je jejich nesplácení předem zakalkulováno do budoucího zisku těch, kteří půjčují. Hrstka subjektů, která může třeba jednorázově a de facto náhodně přijít k nějakým půjčovatelným prostředkům, tak má zajištěno solidní bezpracné živobytí do konce života. Tito lidé nic neprodukují a i když je jich výrazná menšina, jsou díky výši prostředků, jimiž disponují, natolik vlivní, že veškerá legislativa ve většině zemí stav, který potřebují, chrání a posiluje. Snahy o spravedlivější systém bývají lidmi, kteří jim slouží i médii, která mají zaplacena, označovány za levicové, populistické apod., a jsou investovány velké prostředky do toho, aby tato hlediska zůstala menšinová. Není to ovšem otázka levicovosti/pravicovosti, ale zdravého rozumu, protože každá společnost, která má být silnou a přežít, životně nutně potřebuje být soudržnou a dát vyniknout těm, kteří pro ni produkují hodnoty, které potřebuje, ne sloužit těm, u nichž je zadlužena.

0 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života