Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

23. 7. 2012 22:06
Jak se stane úrok (z půjčka) nekrytou měnou?

Pokud si půjčím (na rok) sto tisíc a při 5% úroku vrátím 105 tisíc - to jsem si tu pětitisícovku natiskl? To není vydělaný peníz, který bych v případě bezúročné pojčky použil jinak.  Čím se stal peníz, jímž je hrazen úrok inflačním????

0 0
možnosti
MM

hauzicz

23. 7. 2012 16:56
Jenom jestli

CNB mnozstvi penez neovlivnuje jen neprimo a poptavku po novych penezich neiniciuji domacnosti a firmy. Ve skutecnosti je totiz zkazda emise kryta nejakym druhem aktiv, ktere domacnosti a firmy za nove penze poskytnou. Jsou to tedy oni, kteri mohou za ty vase inflacni penize. CNB se jen snazi ovlivnit jejich chovani pomoci urokovych sazeb, do niceho je ale nenuti. Pokud by byly vsechny dluhy splaceny, v obehu by sice nezustaly zadne penize, ale zato by obcanum zustaly jejich aktiva. Ale urcite ne vsechna, protoze ne vsichni s pujcenymi penezi dobre hospodarili. Nekteri by museli svuj dluh zaplatit napriklad svym domem nebo jinym majetkem, protoze majtel pujcenych penez chce svuj zisk. Na tomto principu nevidim vubec nic spatneho.

0 0
možnosti
A

Alergik_new

23. 7. 2012 17:11
Re: Jenom jestli

V oběhu by samozřejmě peníze zůstaly.....:-/

0 0
možnosti
PM

tzetze

23. 7. 2012 16:54
Něco na tom je.

Peníze vydělávají peníze. Pár let, ještě před krizí, jakýsi český profesor německé univerzity tvrdil že musí přijít krize. Vysvětloval to tak(cifry si nepamatuju), že celý svět vyprodukuje 1x10 na xtou za zboží a služby ročně. Finanční sektor a burzovní a dluhopisový trh "vyprodukuje" třikrát tolik. Peníze které nemají žádnou podloženou hodnotu vyrábí další stejně nepodložené peníze. Celou krizi odtartovala jednoznačně nenažranost bankéřů a realitních makléřů, ale hlavní prů..r je jakým stylem se zachází s penězy.

2 1
možnosti
A

Alergik_new

23. 7. 2012 17:13
Re: Něco na tom je.

Ano vůbec to není populismus politiků, kteří slibují a své sliby financují na dluh. ;-D Jinak bankovnictví je jedno z nejvíce regulovaných odvětví státy EU.....:-/

0 0
možnosti
C

celim

23. 7. 2012 16:20
No ono by ta náprava asi tak jednoduše nešla!

Bohužel je vše v myšlení lidí. Kdekdo si chce žít líp než mu přísluší(než vyprodukuje). Tak si tak říkám, že zlatá měna(peníze podložené zlatem) měla něco do sebe. Na zemi je určité množství zlata a tak není možné beztrestně tisknout nepodložené peníze. Dokud byl dolar vázán na zlato, tak měl hodnotu, stejně jako jiné měny. Prostě to nešlo snadno obejít. Navíc dluhy nemohly beztrestně růst. Dříve, nebo později se ten nedostatek krycího zlata projevil. Myslím si, že návrat ke zlatému standardu by mnohé vyřešil.

0 0
možnosti
A

Alergik_new

23. 7. 2012 15:51
No to je bomba na Nobelovu cenu :))))

Autorovi bych doporučil nějakou učebnici ekonomie pro začátek třeba pro střední školy. ;-D

0 0
možnosti
TZ

Truth teller

1. 8. 2012 23:51
Re: No to je bomba na Nobelovu cenu :))))

Zkontroluj si účet, jestli ti tam pořád ještě svítí ta čísilka, o kterých banka tvrdí, že to jsou tvé uložené peníze. Pokud ano, možná jim brnkni a zeptej se, jestli se za ně zrovna nekupují nějaký hypotéční balíčky, kterým podplacená ratingová agentura dala nejvyšší hodnocení :-)

0 0
možnosti
P

Pietrolini

23. 7. 2012 15:28
Bandovnictví

Je to zlodějna. Máte karmu. ;-)

1 1
možnosti
ZK

SID09

23. 7. 2012 16:17
Re: Bandovnictví

Bankovnictví je do určité míry velká a naprosto legální zlodějna, ale pan autor se v mnohém těžce mýlí a vyvozuje zcela nesprávné závěry.

Možná by to chtělo méně používat návody nějakých sociologů a politických guru a zapojit víc svoji vlastní hlavu.

!!!!;-)

0 0
možnosti

oldiess

23. 7. 2012 15:14
Nafta za korunu byla jen načerno

od řidičů náklaďáků;-D Jinak sorry ale momentálně je tady moc horko, takže k článku se vrátím až později:-)

0 0
možnosti
PM

tzetze

23. 7. 2012 16:33
Re: Nafta za korunu byla jen načerno

Blbost. Topili jsme naftou. Jednou za čas přijela cisterna. 0,90 Kčs za litr topné nafty. To bylo někdy v sedmdesátých letech. Potom zdražili na 1Kčs. Na tu naftu jsme v pohodě i jezdili (multikára). Takže nafta za korunu není fáma, jen hluboká minulost.

1 1
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života