Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HJ

Tak pojďte nakupovat. Pojďte nakupovat investiční zlato. Radši. Kromě toho je to hmatatelná movitá věc, takže se to dá vzít s sebou, když se prchá ze země. Až vám to začne dělat váhově problém, přejděte na diamanty.

3 0
možnosti
KZ

K76a68r15e41l 72Z60a16c58e29k

17. 11. 2013 13:58

a až se zhroutí finanční trh, tak je můžete použít jako zbraň... Třeba si tím diamantem něco ulovíte...;-)

0 0
možnosti
VR

Dopadnem, jako soused. Nejříve prodal byt (stát privatizuje), pak se vyrovnal s manželkou a přepsal na ní chatu (církevní restituce). Pak si začal pújčovat peníze. Když neměl na zaplacení, zaplatil jinou půjčkou .........................................

Již jsem ho dlouho neviděl, bydlí někde na charitě

4 0
možnosti
TH

Důvodem kroků ČNB je jednoznačně potřeba zvýšit inflaci. Tím totiž klesne hodnota peněz a i reálná hodnota státního dluhu. Taky by bylo zajímavé vědět, jestli některý z velkých exportérů nečekal nějakou zajímavou platbu.

0 0
možnosti
VR

Jednou se asi dožijeme v Evropě takové hyperinflace, jako v Německu po I.sv.válce. Poučné čtení "Černý obelisk"

4 0
možnosti
MK

Je zde hodně názorů, ale ani jeden mi jednoduchým výkladem neřekl, skutečný důvod snížení hodnoty koruny. Nyní naši zahraniční odběratelé budou levněji nakupovat naše výrobky a mi budeme dráž nakupovat dovážené zboží, nebo se je to jinak ?  Příjmy obyvatel se samozřejmě nezvýší.

7 0
možnosti

P16e17t77r 13Č71e21c82h

14. 11. 2013 9:52

Devalvace koruny není moc  výhodná ani pro ty naše exportéry, kteří vyrábějí výrobky a technologické celky, ve kterých používají elektroniku a jiné komponenty, které se u nás nevyrábějí. Když se zdražil dovoz těchto nezbytných komponent, tak se to samozřejmě projeví i na ceně výrobku a výrobek je méně konkurenceschopný.

Konstatoval to i zástupce exportérů v nedělních OVM.

13 0
možnosti
VL

To jsem rád, že se objevil kvalitní kandidát na guvernéra!

1 1
možnosti
RB

Autorovi: Nevim o tom ze by si CNB vv soucasne dobe tiskla nove penize. Muzete dat odkaz?Preci jen to neni FED. Vesele vytistenou bankovku nam nikdo v zahranici narozdil od dolaru nekoupi. Nejsme USA se zbrojnim aresenalem schopnym presvedcit kohokoliv kdo nechce dolar ze ho ve skutecnosti opravdu chce.....   Jinak se zbytkem absolutni souhlas.

1 7
možnosti

P94e64t75r 74Č21e68c59h

14. 11. 2013 1:37

Možná Vám napoví článek ze stránek  ČNB, převzatý z Lidových novin 6.11.2013, kde je zamyšlení nad tímto problémem :

http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2013/cl_13_131106_hampl_lidove_noviny.html

Vyjímám z článku :

"Centrální banky ve vyspělém světě provádějí od roku 2008 zcela bezprecedentní peněžní politiku. Snižují úrokové sazby k nule, nakupují kdejaké cenné papíry (vládní i nevládní) v nepředstavitelných kvantech, poskytují novou likviditu bankám či intervenují proti vlastním měnám. Zkrátka chrlí nová a nová kvanta peněz a navyšují své bilance tempy, která berou dech."

Jak vyplývá z tohoto konstatování, ČNB se chová stejně jako ostatní "centrální banky ve vyspělém světě" a zběsile chrlí nová a nová kvanta peněz. Někoho možná uklidní že ČNB kopíruje chování zkušenějších centrálních bank, které "určitě vědi co dělají", ale v závěru článku autor střízlivě konstatuje, že dnes vůbec není jisté, jestli takové chování bank je rozumné a povede ke stabilizaci měny a cen.

12 0
možnosti

P10e86t38r 83Č84e24c69h

13. 11. 2013 23:14

Velmi zajímavý je článek o tvůrci bankovního direktivismu Miroslavu Singerovi, který sám o sobě říká, že toužil být kvůli kariéře v´KSČ, ale kamarád mu to bohužel rozmluvil. Pak se ale naštěstí seznámil s Václavem Klausem, přes něho se seznámil s Vladimírem Dlouhým a Karlem Dybou a přestože byl jak říká punker se žebradlem přes rameno, neuměl jako absolvovaný programátor ani napsat program (výslovně říká, že dva měsíce dělal jednoduchou databází pro ČEZ, tak mu ani za ty 2 měsíce nefungoval a  zachránilo ho to, že počítač přestal fungovat), neznal pořádně anglicky a když ho Dlouhý dostal do prognosťáku, tak tam jeho jediná odborná činnost byla úklid kanceláře Karla Dyby.

Shrnuto a podtrženo - Miroslav Singer je všeobecně vzato poměrně neschopný pro funkci, kterou zastává a do které ho dosadil Václav Klaus, protože ho fascinovala neskutečně vyvinutá devótnost Miroslava Singera, se kterou se dokáže lísat ke všem mocným. Miroslav Singer svou neschopnost celkem otevřeně přiznává, nezapomene se ale pochlubit i tím, že do ČNB zavedl hraní francouzské hry pétanque, protože mu prý golf nejde.

http://instinkt.tyden.cz/rubriky/rozhovor/miroslav-singer-banker-se-zebradlem_25459.html

K tomu, aby Miroslav Singer jako guvernér ČNB vyvedl stát z krize a ozdravil hospodářství by se musel stát opravdu zázrak nebo spíše série zázraků, počínaje tím, že ho nějaká vyšší moc obdaruje aspoň nějakými schopnostmi.

19 2
možnosti
JK

J54a65n 73K39o58h14l

13. 11. 2013 17:20

Dluhopisy jsem si koupil, i malý zisk je lepší než žádný zisk. Přinejhorším z toho bude nějakých těch 50, 100 piv jak píše autor, a to už se vyplatí. :-P

Takže tolik odpověď na otázku, jestli dluhopisy kupují banky. Vypadám já snad jako banka? Také Kalousek i Fischer jsou moudří lidé, pokud máte nápad jak to dělat lépe tak prosím, kdo vám brání.. no a k tomu zásahu ČNB nemám moc co dodat, na jednu stranu fajn a netřeba z toho dělat hoax (žádný dramatický nárůst cen energií ani dalšího zboží se konat evidentně nebude), navíc teď před vánocemi je to načasované dobře, na druhou stranu je to samozřejmě nefér a citelný zásah do mojí peněženky, a to nikdy není dobře. Stát není dobrý hospodář, to je evidentní. Ale nemám pocit, že by náklady na 'gigantický' státní aparát rostly. Lze to nějak doložit?

Zajímala by mě i odpověď na poslední otázku.. komu náhrávají? Možná jsem hloupý, možná naivní, ale opravdu to nevím. ;-)

1 10
možnosti
RA

Můžete mi prosím vysvětlit, v čem si stát (tedy my) pomůže, když prodá naše dluhy zpět nám osobně?

2 0
možnosti
JN

Naprosto pravdivy clanek. Ja teda neznam nikoho ze sveho okoli, ktery by alespon koketoval s myslenkou "pujcit statu penize" (s noblesnim nazvem - investovat do statnich dluhopisu).

6 4
možnosti
JF

J78a72n 97F20r90o26l43í90k

13. 11. 2013 16:50

Přes to není prodej dluhopisů vlastním občanům nějaký Kalouskův vynález, jak si mnoho lidí myslí. Stejně jako FICO opsal losování účtenek z Thaiwanu je financování státního dluhu úsporami obyvatel původem z Japonska. ;-)

1 0
možnosti
DP

Hodně hloupý článek.

5 15
možnosti
JN

J10o63s26e18f 43N58o50v51á29k

13. 11. 2013 22:43

Karma 50, Váš příspěvek hodnocený mínusy... Vidíte, jak demagogie zafungovala. Jestli je to jen diletantismus, tak se autorovi omlouvám.

0 1
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života