Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobře napsáno, ale jedna úvaha tam chybí. Nad osobami, které o znehodnocení peněz rozhodli. Co budou dělat, až jim vyprší mandát? Půjdou na vysoké funkce do bank. Zasloužili si to, že? Hlasování dopadlo 4:3. Víme, že pro byl Singer, který končí a Tomšík, který končí v létě. Předpokládám, že proti byli ti s dlouhým mandátem. Byla to prasárna a oni to ví moc dobře, že to znamená pokles životní úrovně obyvatelstva jako celku. Navíc nevěřím, že to udělali bez konzultace s někým zvenčí...

4 0
možnosti
VJ

Jistě, že to celé bylo na něčí objednávku. Ony vůbec instituce jako jsou centrální banky jsou tady jen pro tento účel...přesun bohatství a moci od lidí k majitelům bank.

Poslední svobodný americký prezident JFK chtěl zrušit FED. Jak dopadl víme a jak to hodili na nějakého pomatence, kterého pak oddělali aby nemluvil to jen potvrzuje.

0 0
možnosti
Foto

Výborný článek. Rád bych se s Vámi setkal. Kde jste starostou? Odepište mi třeba jako příspěvek do diskuze na  mém blogu. Jsme vedle sebe v úspěšnosti blogerů - tak se dostanete na můj blog. Máme skoro shodné názory. PH

0 1
možnosti
JR

J54i77ř63í 30R50o85d

3. 2. 2014 12:38

Vy neznáte pan Havlíčka, starostu Vítějevsi? Toho by člen SSO měl přece znát. Jeho názory jsou přeci podobně absurdní a zjednodušené, jako strany Svobodných.

1 1
možnosti
AK

Autor má v lecčems pravdu a tak asi až do poloviny závěru je to OK.

Pak ovšem i on rozšiřuje ideologii, která ty nejchudší masíruje lhaním o tom, že je zachrání "méně státu" a tím i méně lékařské péče, sociálního zabezpečení atd.

0 2
možnosti
LK

Rozpočet na sociální zabezpečení (vč. provozu MPSV a souvisejících organizací) je 373 miliard z plánovaných 993 miliard příjmů státního rozpočtu. Lékařská péče jde mimo státní rozpočet. Takže je zde 620 miliard (tedy bezmála dvě třetiny rozpočtu), které se lékařské péče ani sociálního zabezpečení vůbec netýkají. Diskuse na téma "méně státu" je rozhodně na místě, protože i kdyby byl stát poloviční, lékařskou péči a sociální zabezpečení by to prakticky vůbec nemuselo ovlivnit. Nebo snad chcete tvrdit, že kapitoly státního rozpočtu typu "Grantová agentura", "Technologická agentura" a podobně jsou naprosto nezbytnou součástí fungování státu? Určitě je spousta oblastí, kde je působení státu přínosem, ale stejně tak je spousta činností, které stát provádí naprosto nadbytečně a ušetřené peníze by mohly například eliminovat nutnost platit přes 50 miliard korun ročně za vytvořený dluh.

2 0
možnosti
VD

Tak za prvé - pan Havlíček je obyčejný spammer - rozesílá nevyžádané maily a chce, abychom mu zvyšovali karmu.

Jinak sice chápu, že se intervence ČNB proti koruně nemusí líbit, pravdou však je, že vliv na ceny díky této intervenci je minimální. Makroekonomické řízení financí je opravdu značně složitá a náročná věda (včetně vysoké matematiky, funkčních závislostí, atd.). Věřte, že vím, o čem mluvím. Je to mnohem složitější činnost, než třeba lékařství a to si asi mnozí z Vás nedovolí radit lékařům, jak mají operovat např. srdce, že. Ale ČNB a jejím asi 60 nejlepším analytikům a finančníkům v naší zemi, těm radíte bez uzardění.

Největší vliv na zvýšení cen mají naši hloupí novináři - ti pochopitelně ráno řeší nekrmeného psa a odpoledne pak klidně makrofinance. Jejich předpovídání katastrofického zvýšení cen našlo úrodnou půdu u všech prodejců (velko i maloobchodních) - svezli se v pohodě na vlně měnových intervenci.

1 4
možnosti
PH

P17e17t81r 64H73á80l38a

31. 1. 2014 23:17

Právě v tom je zásadní chyba ČNB - mají tým 60ti analytiků, kteří používají neuvěřitelně sofistikované metody, ale uniká jim, že "1+1 nejsou 3".

Je naprosto k ničemu používat čím dál tím sofistikovanější matematické metody, když nejsou naplněny elementární předpoklady jejich použití.

Jelikož celá myšlenka inflačního cílování je mylná (zcela ignoruje reálnou úrokovou míru a s ní spojené náklady příležitosti, dnes elementární základy teorie ekonomického chování), je úplně jedno, jaké metody ČNB používá - od samého začátku staví na špatných základech.

3 1
možnosti
PH

P16e91t19r 48H58á35l69a

31. 1. 2014 9:24

Problém je, že celá myšlenka nebezpečnosti deflace je mylná. Deflace je důsledek, nikoliv příčina snížené poptávky.

Navíc to, co je rozhodující, je reálný úrok. Jestliže při plánované inflaci 2% může FED mít svou sazbu 6% (což před krizí byla), tak to znamená asi 4% reálného úroku (vzhledem k této sazbě). To znamená, že při současných sazbách centrálních bank (jsou na 0) se vlastně stále ještě nic neděje, pokud budeme mít deflaci max. 4%, tj. inflace -4%. A od toho jsme HODNĚ daleko.

Navíc jsme zde měli inflaci kvůli zvýšení daní, od čehož data "očistili", a deflaci mj. kvůli technologické novince v USA a výraznému zlevnění energií, o což data očistit "zapomněli".

Skutečným důvodem, proč je nastaven inflační cíl, je, aby měly centrální banky co dělat. No považte, k čemu by asi tak byly dobré, kdyby neměly sledovat nějaký cíl a vydávat opatření k jeho dosažení? A proto vám budou lidé z centrálních bank vždy lhát o tom, co je pro ekonomiku dobré, protože sama jejich existence je založena na lži.

8 0
možnosti
PT

P59a90v61e84l 26T43o21p44š

30. 1. 2014 15:03

Nejsem žádný ekonom, ale selský rozum mi praví, že v zemi, kde se dováží většina surovin pro výrobu a většina spotřebního zboží se asi tento krok míjí předpokládaným účinkem.  Pouze se sníží naše ne zas tak slavná životní úroveň.

Nabízí se mi tu spíše doměnka, že to bylo ušito někomu na míru. Neprobíhá náhodou u nás v této době prodej století jedné gigantické firmy? Kolik se dá tímto způsobem ušetřit? Nebyl by to náhodou podmět k nějakému policejnímu vyšetřování?

No a to už vůbec neřeším, že při vhodné informaci ve vhodnou chvíli vybraným lidem, by tito lidé mohli na burze doslova znásobit svůj vklad.

Žádný jiný důvod této intervence mě prostě nenapadá.

Ještě bych chtěl uvést pravý důvod předražených služeb jak píše p. Kural. Služby jako živnostník sám poskytuji, takže vím přesně jak to je. Když totiž pracujete legálně, přiznáváte vše co uděláte a odvádíte vše co po Vás stát chce, pošlete státu hned skoro 50% ze zisku. Jsou to naše "extrémně nízké daně", sociálka a zdravotka. Fajn, jenže drtivá většina lidí vč. živnostníků ten zbytek prostě utratí za běžnou denní spotřebu. No a ztoho odvedeme státu DPH, spotřební daň, silniční daň, daň z nemovostí atd. Kdyby si někdo dal tu práci to spočítat, možná by zjistil, že státu odvádíme tipuji tak 70% ze svého výdělku (a to státu pořád nestačí?). Když si pak po té otrocké podnikatelské dřině za těch svých 30% chcete dopřát i trochu té zábavy a ne jen bydlení a jídlo, vyjde vám ta předražená hodinová sazba za služby.

Někdo možná budete překvapeni, ale zaměstnanci si nemohou dovolit moc zábavy  ze svých platů z úplně stejného důvodu. Nevím, jestli jsme opravdu takoví hlupci, že si to stále necháváme líbit. Nezoufejme však, mohlo by být hůře (třeba Ukrajina).

5 0
možnosti

S těmi živnostníky to moc nechápu. Že by poslali státu polovinu zisku, kdyby přiznávali vše? Takže živnostník, co by vydělal 20 tis. za měsíc by odevzdal 10 na odvodech?

0 1
možnosti
Foto

Inflace je takový šikovný penězovod, kterým se bohatství produktivní sféry přečerpává do sféry finanční. Doporučuji knížku "Web of Debt" od Ellen Brown.

8 0
možnosti
VJ

Pan Havlíček to vyjádřil přesně za nás všechny.Stejně tak psychiatr p.Prof.Häschl,který řekl:"Loupež za bílého dne".A my občané této republiky sklopíme hlavy,místo abychom vzali každý co máme po ruce a takové členy bankovní rady vypráskali.

9 0
možnosti
MS

Ptáte-li se komu tato špinavá hra s inflací prospěla,nechte ekonomiku a zamyslete se nad tím, co bude zklame-li poslední příležitost:"Babišova vláda".Nas...ý občan povolá toho posledního v řadě.Hmmm? A to jsou komunisti.:-)[>-]

6 0
možnosti
Foto

Od opuštění zlatého  standardu je složitější regulace. Proto jako zábrana sklouznutí do deflace je stanoven základní cíl, tzv. inflační. U ČNB to jsou 2% (+-1%).

V něčem pravdu máte a v něčem ne. Zdražení se samozřejmě dotýká dovozu, pokus změkčuje koruna, ale netýká se to ryze domácích služeb, např. nájmu, který je výraznou položkou ve výdajích. M.j. proto je znehodnocené příjmů a úspor zkreslené.

1 2
možnosti
PK

Samozřejmě že se zdražují i domácí služby a zboží... a víte proč? Jejich poskytoval si taky povětšinou chce popřát zboží z dovozu, musí nakupovat suroviny, energie...

5 0
možnosti
  • Počet článků 174
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4402x
Petr Havlíček
Podnikatel v oblasti designu, projekce a realizace vybavení interiérů.
Od roku 2002 zastává post starosty v obci Vítějeves
Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět
Publicista a bloger
Zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu Pozitivní svět, který byl založen na podporu společenského života